Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Românii, apreciaţi în Ţara Bascilor
Românii din Ţara Bascilor, o comunitate relativ mică faţă de alte zone ale Spaniei şi mai recent formată, sunt consideraţi cei mai buni angajaţi, serioşi şi corecţi, de către locuitorii din această regiune a Spaniei.
La nivel personal, localnicii din Ţara Bascilor (regiune situată în nordul Spaniei) au cuvinte de laudă pentru românii care muncesc aici, fie că este vorba de femeia care are grijă de gospodărie ori subalternul de pe şantierul naval din Bilbao. Cu toate acestea, din punct de vedere al comunităţii pe care o formează, bascii îi văd pe români ca fiind lipsiţi de solidaritate şi fără o coeziune minimă, spune Carmen Botea, care s-a stabilit de 11 ani în Bilbao, iar în ultimii 7 ani a lucrat la Biltzen, serviciul guvernului local basc pentru integrare şi convieţuire interculturală. "Românii de aici sunt veniţi din toate zonele ţării (din România, n.r.) şi poate că aceasta este explicaţia pentru relaţiile atât de slăbite dintre oameni. Nu doresc să participe foarte mult la viaţa socială. Printre ei se află o categorie foarte mică de persoane cu studii universitare, astfel că nu sunt nici foarte bine pregătiţi. Problema este cea a consolidării comunităţii, tocmai pentru că le lipseşte coeziunea şi toţi sunt individualişti", explică Carmen Botea. 16 mii de români trăiesc în Ţara Bascilor La nivel individual, românii sunt apreciaţi de localnici, ca peste tot în Spania. "Poate chiar mai mult de basci, care sunt mai serioşi şi corecţi şi aşteaptă acelaşi lucru de la cei cu care lucrează", spune Carmen Botea. De asemenea, pe fondul unei situaţii economice generale mai bune în Ţara Bascilor, cei aproximativ 16 mii de români din cele trei provincii care o formează - Alava, Bizkaia şi Gipuzkoa - nu prea şi-au pierdut locurile de muncă, astfel că lucrează în continuare în construcţii şi la renovarea locuinţelor, în gospodării şi servicii, chiar dacă salariile au scăzut destul de mult. Despre dorinţele românilor din Ţara Bascilor, Carmen Botea repetă ceea ce se aude practic din orice colţ al Spaniei unde se găsesc români. "Toţi venim cu ideea de a pleca înapoi la un moment dat. Toţi am venit aici ca să agonisim şi cu speranţa că se vor îndrepta lucrurile acasă şi să ne putem întoarce. Oricât de bine ne-ar fi aici, tot spre casă tindem, poate şi din dorinţa unora dintre noi de a face ceva şi pentru România". Din cei aproape 145 mii de străini din Ţara Bascilor, românii sunt în număr de 16.220, potrivit Observatorului basc pentru imigraţie. În Bilbao, capitala tradiţională a Ţării Bascilor, sunt stabiliţi aproximativ 1.200 de români.