Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Românii au lucrat la fel sau chiar mai eficient şi de acasă
Angajații români s-au adaptat bine la condițiile lucrului de acasă în contextul epidemiologic actual, iar mai mult de jumătate (54%) consideră că au rămas la fel de productivi şi în perioada de lucru la distanţă, arată un studiu recent. Totodată, 45% dintre respondenţii români spun că sufrageria este locul principal în care îşi desfăşoară activităţile de serviciu, iar pentru 44% izolarea a fost benefică pentru echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală.
Jumătate dintre angajaţii români s-au simţit izolaţi de colegii lor pe perioada în care au lucrat de acasă (telemuncă), în timp ce 27% au susţinut că au fost în continuare conectaţi la munca de echipă, potrivit unui studiu realizat în 25 de ţări, inclusiv în România. „De acasă, jumătate dintre respondenţii români la studiul Colliers International recunosc faptul că se simt izolaţi de colegi şi doar 27% se simt în continuare conectaţi la munca de echipă. În schimb, în ţările din Europa Centrală şi de Est este tocmai invers - 62% dintre respondenţi susţin că sunt la fel de conectaţi cu echipa şi dacă lucrează de acasă şi doar 29% se simt izolaţi“, arată studiul realizat prin colectare on-line de date de la 4.400 de respondenţi, în perioada martie-aprilie 2020.
Cercetarea a evidenţiat că lucrul de acasă este o provocare pentru cea mai mare parte dintre românii care au lucrat în regim de telemuncă, deoarece doar 13% dintre ei spun că au spaţiu dedicat activităţii profesionale la domiciliu, în timp ce 45% dintre angajații români spun că au lucrat în sufragerie. În aceste condiţii, 40% din numărul total de respondenţi declară că au dificultăţi să lucreze de acasă şi că uneori nu se pot concentra întrucât în acelaşi spaţiu îşi desfăşoară activităţile şcolare sau de relaxare şi copiii lor.
Însă, chiar şi în aceste condiţii, românii au continuat să lucreze eficient, arată concluziile studiului Colliers International. Cei mai mulţi respondenţi (ţările din Europa Centrală şi de Est - 51%, România - 54%) consideră că au rămas la fel de productivi şi în perioada de lucru la distanţă, iar pentru 23% dintre cei din România productivitatea chiar a crescut.
Totodată, 44% dintre respondenţii români spun că echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală s-a îmbunătăţit de când casa a devenit şi spaţiu de lucru, procent mai mare decât cel înregistrat în ţările din Europa Centrală şi de Est.
Atât la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, cât şi în România, peste 60% din respondenţi au lucrat ocazional de acasă. „În viitor, biroul va purta rolul de catalizator al întâlnirilor, conectării sociale, organizare de evenimente şi întâlniri, cât şi socializare. (…) Cert este că tot mai mulţi angajatori regândesc acum structura biroului, respectiv modul în care acesta va fi folosit mai departe de către angajaţi“, susţine Andrei Voica, reprezentantul companiei care a realizat studiul, citat de Agerpres.
(Cristina Zamfirescu)