Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Românii consumă mai multe alimente provenite din import
Alimentele provenite din import sunt tot mai multe pe masa românilor. În primele şapte luni ale acestui an, România a importat mâncare în valoare de 3,5 miliarde de euro. În topul alimentelor provenite din import se află carnea de porc, produsele de patiserie şi preparatele alimentare.
A scăzut exportul de alimente în primele şapte luni ale anului curent, în timp ce importul de produse alimentare s-a majorat cu 11%. Ţara noastră importă cantităţi importante de carne de porc, produse de brutărie, patiserie, biscuiţi, preparate alimentare şi zahăr. În primele şapte luni ale anului curent, România a importat 101.600 tone de carne de porc, 66.800 tone de produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi, 33.200 tone de preparate alimentare şi 301.600 tone de zahăr. Importul de carne de porc este în creştere faţă de perioada similară din 2015, majorându-se cu 8,7 tone anul curent. Deşi industria cărnii de porc are suficient potenţial pentru export, totuşi 50% din consumul anual în România este asigurat din importuri. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, ţara noastră avea la finele lunii mai a acestui an aproximativ 4,66 milioane de porci, în scădere cu 1,8% faţă de aceeaşi dată a anului trecut. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.
În acelaşi timp, exporturile au scăzut cu 2,32% în primele şapte luni din 2016, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citate de Agerpres. Exporturile României au fost susţinute în continuare de grâu, ţigări, porumb şi seminţe de rapiţă. Peste 3 milioane tone de grâu s-au exportat în UE şi ţări terţe, 30.900 tone de ţigări şi 666.600 tone de seminţe de rapiţă. Încasări în valoare de 92,6 milioane de euro a obţinut ţara noastră din exportul de animale vii, oi şi capre. Anul trecut, România era al patrulea crescător de ovine şi caprine din Uniunea Europeană, cu un total de 11,2 milioane de capete, după Marea Britanie şi Spania. Cele mai mari asociaţii sunt în Mureş, Sibiu, Arad şi Brăila. Cele mai multe ovine şi caprine pentru export ajung în ţările arabe. În România, consumul de carne de ovine este foarte scăzut, de 2,5 kilograme pe cap de locuitor, faţă de ţările din vest, unde depăşeşte 20 de kilograme.
Potrivit datelor MADR, diferenţa dintre importurile şi exporturile de produse alimentare a ajuns la aproape 500 milioane de euro, în primele şapte luni ale anului 2016. România a încheiat pe excedent anii 2013 şi 2014 în comerţul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300 milioane de euro, respectiv 500 milioane de euro, după 20 de ani în care importurile au devansat exporturile de alimente şi produse agricole, însă în anul 2015 a revenit din nou pe deficit, înregistrând un minus de 89 milioane de euro. Economista Anca Aron a declarat pentru Digi 24 că majorarea importurilor influenţează negativ economia ţării. „Acest consum satisfăcut în principal din import nu este ceva de dorit pentru economie. Ne aşteptăm ca inflaţia să persiste sub nivelul de 2,5% ţintit de Banca Naţională pe fondul preţurilor importate mici”, a mai spus economista.