Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Românii consumă miere contrafăcută, iar mierea naturală este exportată
Mierea naturală produsă în stupinele românești ajunge în foarte mică măsură pe rafturile magazinelor pentru a putea fi achiziționată de români. Cantități uriașe de miere autohtonă sunt trimise la export, în țări precum Germania, iar românii consumă miere contrafăcută adusă din China.
Apicultorii trag un semnal de alarmă asupra faptului că mierea naturală și produsele apicole care ies din stupinele lor nu ajung pe rafturile magazinelor din țară. Cei mai mulţi dintre ei lucrează cu firme care le cumpără mierea, iar ulterior o dau la export. În tot acest timp, românii consumă miere mai ieftină, dar falsă. Despre acest fenomen a vorbit apicultorul Ionuț Cristian Tănăsoiu, absolvent al Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, care are această pasiune pentru albine din copilărie. Și-a dezvoltat stupina din Călimănești, județul Vâlcea, pornind de la doi stupi și a ajuns în prezent să fie un apicultor cu 450 de familii, care produce miere ecologică. Pentru că mierea produsă de apicultorii români ajunge aproape integral în vestul Europei, el îi îndeamnă pe oamenii din mediul urban să participe la târguri și evenimente apicole și să cumpere miere autohtonă. „La raft găsim miere contrafăcută, și sunt studii care arată acest lucru. Se importă miere din China, Turcia și Ucraina, iar mierea produsă de apicultorii români ajunge în vestul Europei. Aceea este miere bună. (...) La o analiză mai amplă reiese foarte clar că acea miere (de pe rafturile magazinelor din România - n.r.) nu are legătură cu albinele, nu e naturală. Este făcută din cereale, din porumb și orez. Este precum un zahăr, dar nu are beneficiile mierii de albine”, spune apicultorul vâlcean.
Importuri masive din China
Apicultorii români se află acum la început de an apicol și se pregătesc intens de primul cules al albinelor, la rapiță. Ei speră ca acest an să fie unul mai bun. `Anul trecut a fost dezastruos pentru mierea de salcâm”, susţine Ionuț Cristian Tănăsoiu, deoarece `toți apicultorii au rămas cu ea pe stoc, nefiind cumpărată de achizitori. Mierea polifloră a fost vândută la prețuri derizorii, cu 40% mai ieftină decât acum doi ani. Dacă toate celelalte s-au scumpit, mierea noastră s-a ieftinit din cauza importurilor din China și, până acum, din Ucraina, uneori produsă din melasă. Așa a fost stricată piața mierii în România. Adusă în țară, mierea polifloră este 1,20 euro, iar cea de salcâm 1,70 de euro. Un apicultor român nu poate să vândă mierea la aceste prețuri, din moment ce el dă numai pe motorina pe care o consumă camionul apicol 1,70 euro pe litru, adică peste 7 lei. La apicultorul român, direct la producător, mierea polifloră se vinde la kilogram cu 25 de lei și cea de salcâm la 40-45 de lei, vorbim de miere bio, iar la cea convențională, undeva la 20 de lei mierea polifloră și cam 35 de lei de salcâm, cea care nu este certificată ecologic”.