Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Românii continuă să cheltuie foarte mulţi bani pe mâncare

Românii continuă să cheltuie foarte mulţi bani pe mâncare

Data: 27 Aprilie 2009

Cheltuielile de consum sunt în scădere puternică în ţările Europei Centrale şi de Est, din cauza crizei economice mondiale, după ani de creştere constantă, indică un studiu realizat de RegioPlan, firmă de consultanţă şi analiză de piaţă cu sediul la Viena. Cheltuielile de consum, care în ultimii ani au înregistrat o creştere de până la 10%, „nu vor continua în nici un caz să progreseze în acelaşi ritm în anii următori“ şi ar putea stagna sau chiar scădea în ţări precum România, Bulgaria şi Ucraina, deşi piaţa bunurilor de consum, mai ales cea auto, este departe de a fi saturată, a afirmat Wolfgang Richter, directorul executiv al RegioPlan. Studiul evidenţiază un raport de 1 la 8 în ceea ce priveşte cheltuielile de consum între ţări ca Slovenia (1.700 de euro pe gospodărie şi pe lună) şi Ucraina (214 euro). România, Bulgaria şi Serbia sunt în coada clasamentului, cu un consum de 400 şi 500 de euro. Ierarhia se inversează în ceea ce priveşte proporţia cheltuielilor alimentare în totalul cheltuielilor. Dacă în Ucraina ea atinge 54%, în Slovenia, membră a zonei euro, nu reprezintă decât 17%. În România şi Bulgaria, acest procent se situează în jurul a 40%, arată studiul companiei austriece.