Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Românii de pretutindeni se întâlnesc la Izvoru Mureşului
Problemele românilor de pretutindeni sunt dezbătute în această săptămână la Izvoru Mureşului în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Universităţii de Vară. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a transmis ieri un mesaj de susţinere, subliniind că România insistă în dialogurile bilaterale cu statele de reşedinţă ca etnicilor români să le fie respectate drepturile fundamentale ce vizează păstrarea identităţii naţionale.
În perioada 10 - 16 august, în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, județul Harghita, vor fi dezbătute problemele cu care se confruntă comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (MAE), al Institutului Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. Preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, coorganizator al evenimentului, a declarat că, în continuare, nu există progrese în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor comunităţilor româneşti din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Albania sau Grecia, acesta fiind motivul pentru care agenda Universităţii de Vară nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani. „Singurul lucru bun care s-a întâmplat în toţi aceşti ani a fost că s-a acordat cetăţenie, prin redobândire, românilor basarabeni. Acest lucru este un pas înainte şi sperăm noi să fie urmat de un alt pas, al acordării cetăţeniei române etnicilor români din jurul frontierei şi Balcani, aşa cum alte state din Europa, gen Ungaria, Bulgaria, Polonia, Grecia, Spania, Irlanda fac deja acest lucru”, a declarat, citat de Agerpres, Eugen Popescu, care a precizat că un proiect de lege în acest sens va intra în dezbatere parlamentară în toamnă. De asemenea, la această ediţie a Universităţii de Vară, un mesaj special vine din partea tinerilor basarabeni care aduc din nou în atenţia clasei politice româneşti dorinţa de unire cu ţara-mamă.
În deschiderea de ieri a manifestărilor, preşedintele Fundaţiei pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a citit mesajul ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, care a transmis că România insistă, în cadrul dialogurilor bilaterale cu statele de reşedinţă, ca tuturor românilor de pretutindeni să le fie respectate drepturile fundamentale ce vizează păstrarea identităţii naţionale - folosirea limbii materne, accesul la serviciul religios în limba română, accesul la informaţie, participarea la viaţa socială, economică, culturală şi la treburile publice. „Interesul nostru nemijlocit, decurgând din considerente de apartenenţă comună la filonul spiritual românesc şi solidaritate culturală şi lingvistică, este acela ca statele care găzduiesc pe teritoriul lor minoritate românească să adopte măsuri adecvate şi substanţiale pentru conservarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, religioase, lingvistice a românilor de acolo. România are aşteptări ca măsurile adoptate în acest sens de aceste state să fie cel puţin similare celor promovate de România în favoarea minorităţilor naţionale de pe teritoriul său, menite să asigure protejarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a persoanelor aparţinând acestor comunităţi”, a transmis dl ministru Aurescu, care a mai subliniat că se va implica personal în identificarea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor cu care fiecare comunitate se confruntă.
La întâlnirea românilor de pretutindeni ce se desfăşoară în această săptămână la Izvoru Mureşului vor participa lideri ai comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi Balcani, din diaspora, dar şi din Harghita, Covasna şi Mureş, reprezentanţi ai clasei politice, ai comisiilor parlamentare care răspund de problematica românilor de pretutindeni în Parlamentul României, conferenţiari din principalele centre universitare din România şi din străinătate, dar şi tineri elevi şi studenţi. (Oana Nistor)