Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Românii își doresc întoarcerea acasă a concetățenilor
Şase din zece români (59%) consideră că cei plecaţi peste hotare ar trebui să se întoarcă în ţară și că principala contribuţie a diasporei la economia României este reprezentată de banii trimişi familiei, arată datele unui sondaj realizat de o companie specializată în transferuri financiare. Conform rezultatelor cercetării, în medie, un român trimite acasă 500 de euro pe lună, în condiţiile în care venitul unui român care lucrează în Marea Britanie sau Spania, spre exemplu, este de aproximativ 2.000 de euro.
Cu toate acestea, 82% dintre români îi văd pe conaționalii plecați peste hotare ca o pierdere pentru țară, iar 60% din populație consideră că aceștia ar trebui să se întoarcă acasă, potrivit studiului derulat la cererea TransferGo la sfârşitul anului 2020. În 2019, Ministerul Românilor de Pretutindeni estima că numărul românilor plecați se ridică la 5,6 milioane, din totalul de 9,7 milioane de români aflați în afara granițelor țării, diferența fiind dată de comunitățile istorice din țările din vecinătatea României.
Potrivit Băncii Mondiale, în 2019, românii din diasporă au trimis în țară 7,2 miliarde de dolari (6,7 miliarde de euro), adică circa 3% din PIB-ul României, în creștere cu un procent față de anul anterior. De asemenea, conform datelor făcute publice în anii anteriori de către Banca Națională a României, românii din străinătate au trimis acasă aproximativ 3,792 miliarde de euro în 2017, respectiv 3,153 miliarde de euro în 2016.
Tot Banca Mondială estimează că, pentru 2020, datele vor arăta o valoare a sumelor trimise în țară de români cu circa 20% mai mică. (C. Z.)