Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Românii nu ar vrea să renunţe la leu
Majoritatea românilor nu ar fi de acord cu renunţarea la moneda naţională şi asociază Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulaţie, se arată în barometrul de opinie „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research.
La şase ani de la admiterea României în Uniunea Europeană, 35% dintre români consideră că aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, un procent asemănător, de 33,9%, nu văd nici avantaje, nici dezavantaje, iar 21% văd mai degrabă dezavantaje, arată barometrul.
În ceea ce priveşte perspectiva trecerii la euro, 57% dintre români nu ar fi de acord cu renunţarea la leu. „Criza economică din ultimii cinci ani a fost evenimentul cel mai important al perioadei care a livrat publicului un set larg de frici colective, legate inclusiv de stabilitatea monetară. Tema «trecerea la euro în criză este periculoasă» a avut ecou la public, fiind susţinută de analişti, dar şi de diverşi oficiali. În plus, teama de o eventuală schimbare pare justificată: trecerea la leul greu a fost totuşi un succes, după ce, în anii â90, economia de piaţă debutase cu valuri de inflaţie şi devalorizări ale monedei şi ale puterii de cumpărare care au creat veritabile traume colective. Populaţia nu este pregătită să rişte o schimbare a monedei în condiţiile în care Uniunea Europeană nu a fost capabilă să convingă de faptul că a reuşit să evite criza“, afirmă sociologul Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP.