Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Românii nu sunt mari amatori de peşte

Românii nu sunt mari amatori de peşte

Data: 13 Octombrie 2009

Românii consumă de patru ori mai puţin peşte decât locuitorii din celelalte state din Uniunea Europeană (UE), în medie, doar 5,2 kilograme pe locuitor anual, în timp ce în UE consumul mediu anual de peşte este de 20 de kilograme pe locuitor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Consumul de peşte înregistrat în România a scăzut de la mai mult de 8 kg/locuitor/an în 1989 la mai puţin de 2 kg/locuitor/an în perioada 1993-1999.

„După 1989, şi cu precădere în ultimii ani, când marile lanţuri de supermarketuri au pătruns şi s-au dezvoltat în România, calitatea şi varietatea ofertei de peşte de consum a crescut în mod exponenţial. O categorie largă de produse este disponibilă acum pe piaţa românească, reflectând o schimbare în preferinţele consumatorilor către noi specii şi noi forme de prezentare (filetat, decapitat, eviscerat)“, arată MAPDR.

În 1989, producţia piscicolă din România acoperea 96% din consumul intern, această situaţie datorându-se reducerii până la dispariţie a importurilor şi unei oferte calitative reduse. După 1989, producţia de peşte a României a avut un declin constant până când s-a stabilizat, relativ recent, în ultimii ani. În schimb, consumul a început să-şi revină mai rapid şi este pe un trend ascendent începând din 1999.