Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Românii nu sunt mari amatori de peşte
Românii consumă de patru ori mai puţin peşte decât locuitorii din celelalte state din Uniunea Europeană (UE), în medie, doar 5,2 kilograme pe locuitor anual, în timp ce în UE consumul mediu anual de peşte este de 20 de kilograme pe locuitor, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Consumul de peşte înregistrat în România a scăzut de la mai mult de 8 kg/locuitor/an în 1989 la mai puţin de 2 kg/locuitor/an în perioada 1993-1999. „După 1989, şi cu precădere în ultimii ani, când marile lanţuri de supermarketuri au pătruns şi s-au dezvoltat în România, calitatea şi varietatea ofertei de peşte de consum a crescut în mod exponenţial. O categorie largă de produse este disponibilă acum pe piaţa românească, reflectând o schimbare în preferinţele consumatorilor către noi specii şi noi forme de prezentare (filetat, decapitat, eviscerat)“, arată MAPDR. În 1989, producţia piscicolă din România acoperea 96% din consumul intern, această situaţie datorându-se reducerii până la dispariţie a importurilor şi unei oferte calitative reduse. După 1989, producţia de peşte a României a avut un declin constant până când s-a stabilizat, relativ recent, în ultimii ani. În schimb, consumul a început să-şi revină mai rapid şi este pe un trend ascendent începând din 1999.