Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Românii, printre cei mai îndatoraţi europeni
Patru din zece români (44%), în procent mai mare decât ceilalţi europeni, au în plan să contracteze un credit în următoarele şase luni, iar peste 80% din aceştia vor apela la acest tip de finanţare pentru a renova locuinţa sau pentru achiziţia unei maşini, relevă rezultatele unui sondaj. Pe de altă parte, din cauza cheltuielilor pentru cadourile de Crăciun, finalul de an este o perioadă dificilă din punct de vedere financiar pentru români, de aceea specialiştii recomandă planificarea din timp a cheltuielilor şi profitarea de toate campaniile de reduceri.
Cu un procentaj de 44% al celor care intenţionează să ia un credit în perioada următoare, România este prima la acest capitol pe continentul european, fiind urmată de polonezi (37%), cehi - 24%, unguri - 16%, lituanieni - 14% şi spanioli, dintre care doar 11% intenţionează să apeleze la creditare în următoarele şase luni.
În cazul românilor, motivele pentru împrumut sunt: îmbunătăţirea locuinţei (47%), achiziţia unei maşini (44%), produsele electronice şi electrocasnice (41%), cheltuielile cu sănătatea (41%) şi cele neprevăzute (37%).
Sondajul mai arată că şase din 10 români alocă între 10% şi 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active. Acelaşi procent din venitul lunar este alocat de 56% din vecinii unguri şi polonezi, 55% din spanioli şi 51% din cehi.
Pe de altă parte, respondenţii din România sunt mai precauţi şi doar 2% alocă peste 60% din venituri, faţă de 3% în Polonia şi chiar 8% în Lituania.
Potrivit sursei citate, opt din 10 români sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situaţia din Cehia.
De asemenea, tot opt din 10 români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor, în media europeană, în timp ce respondenţilor din Cehia le-a fost cel mai uşor să se încadreze în termenele necesare plăţii ratelor (86%), iar cel mai dificil a fost pentru cei din Ungaria (69%).
Într-o discuţie despre situaţia financiară a familiei, principalele motive pentru care românii consideră că aceasta s-a îmbunătăţit sunt creşterea salariului (62%), noi circumstanţe în familie pentru un sfert din cei chestionaţi şi un nou loc de muncă, pentru 18%.
La polul opus, primul aspect menţionat drept cauză a înrăutăţirii situaţiei financiare este creşterea costului vieţii, în 82% din cazuri, urmat de schimbarea circumstanţelor familiale pentru 35%, respectiv scăderea salariului pentru 17% din respondenţi.
Cu toate acestea, 44% din români consideră că situaţia financiară a familiei s-a îmbunătăţit şi doar 17% văd o tendinţă negativă, relevă sondajul efectuat de GfK, în luna octombrie, pe un eşantion de peste 3.500 de respondenţi, din şapte ţări: Cehia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Spania şi Ungaria.
În ceea ce priveşte cheltuielile pentru sărbătorile de iarnă, românii resimt din plin această perioadă din punct de vedere al presiunii la care este supus bugetul familiei.
„Potrivit statisticilor, în ultimii cinci ani, între 65% şi 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru sărbătorile de iarnă. Presiunea este mai mare şi pentru că trei sferturi din români îşi fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun”, se arată într-un Program Banometru, gestionat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.
Cu toate că în ultimii cinci ani salariul mediu net a urcat cu aproximativ 44%, creşterea bugetului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporţională, ci a fost mai mare. Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018 faţă de acum cinci ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei comparativ cu 780 lei, cât se estimează că vor plăti anul acesta.
Pentru o gestionare mai bună a bugetului astfel încât cheltuielile lunii decembrie să nu ne destabilizeze financiar, specialiştii Banometru recomandă planificarea cheltuielilor lunii decembrie ţinând cont că sărbătorile durează doar trei zile, cumpărarea cadourilor din timp şi profitarea de toate campaniile de reduceri.