Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Roşia Montană inclusă în patrimoniul UNESCO
Complexul minier „cel mai important, mai extins şi mai variat din lume”, datând din secolele al II-lea şi al III-lea, a fost inclus, marţi, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sesiune, chiar în ziua în care România sărbătorea 65 de ani de la aderarea la UNESCO.
A fost nevoie de peste două decenii de eforturi ale comunității științifice naționale și internaționale, ale instituțiilor de specialitate, comunității locale şi societăţii civile pentru ca situl să beneficieze de această recunoaştere, după cum au subliniat reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului.
Iar includerea acestuia şi pe Lista Patrimoniului în Pericol subliniază vulnerabilitatea şi urgenţa luării unor măsuri de conservare.
„Valoarea universală excepţională a Peisajului cultural minier Roşia Montană - cel mai important, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichităţii romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole - a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor definite de Convenţia Patrimoniului Mondial. O idee care a crescut şi a rezistat în ultimele două decenii datorită comunităţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, instituţiilor de specialitate, comunităţii locale şi societăţii civile strânse în jurul său şi adusă de România în atenţia UNESCO este validată la cel mai înalt nivel astăzi (n.r., 27 iulie), când ţara noastră sărbătoreşte 65 de ani de la aderarea la Convenţia UNESCO”, a arătat Institutul Naţional al Patrimoniului pe pagina sa de Facebook.
În acelaşi timp, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tanczos Barna, a subliniat că recunoaşterea internaţională reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea turismului în zonă, care „va genera un interes deosebit pe plan mondial”, astfel încât „această valoare culturală să poată fi exploatată prin turism, prin activităţi care vor produce bani în zona respectivă”.
Nu la fel de entuziasmat de anunţul organismului internaţional s-a arătat primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, care a apreciat că noul statut obţinut va aduce, cel puţin pentru moment, „deservicii comunităţii” din cauza, de exemplu, a noii legislaţii care trebuie respectată în materie de reconstrucţie şi consolidare. „Să nu uităm, totodată, că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a arătat primarul Eugen Furdui.
În opinia acestuia, proiectul ar fi trebuit să includă doar siturile istorice.
Statul român şi administraţia locală trebuie să găsească finanţări, să dezvolte proiecte pentru revigorarea zonei şi pentru conservarea acestui sit unic la nivel mondial. (O. N.)