Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Roșii românești până în decembrie
Producătorii agricoli susţinuţi prin program guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii) îşi vor putea valorifica producţia într‑o perioadă de timp mai mare, respectiv începând cu data de 23 octombrie și până pe 20 decembrie, a informat Biroul de presă al Guvernului.
Începând cu anul curent, agricultorii români sunt susţinuţi de stat, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Guvernul a prelungit recent perioada de valorificare pentru producţia de roșii autohtone. îGuvernul a modificat astăzi HG 39/2017, stabilind perioada de valorificare a producţiei de tomate din spaţii protejate obţinută din ciclul II de vegetaţie între 23 octombrie și 20 decembrie. Astfel, perioada de timp a fost prelungită, prin devansarea cu o săptămână a termenului de la care producătorii îşi pot vinde produsele. Prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate a fost decisă şi în contextul în care, din cauza factorilor de mediu, s‑a redus perioada de valorificare a producţiei de tomate cultivate în câmp", se precizează într‑un comunicat al Executivului.
Conform sursei citate, prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor produse în spaţii protejate „vine în sprijinul producătorilor, care vor avea posibilitatea să primească mai devreme sumele decontate de stat" şi, implicit, să poată pregăti din timp serele şi solariile pentru noul sezon de recoltă.
Potrivit reprezentanţilor MADR, cei mai mulți fermieri înscriși în îProgramul tomate 2017” sunt din județele Olt, Giurgiu, Galați, Dolj, Buzău și Teleorman. „Din cei 8.381 de agricultori înscriși în program, pe ciclul I de producție, au depus deconturi 4.510, fiind plătită deja suma de 59,21 milioane de lei. Pentru ciclul II de producție s-au înscris în program până în prezent 3.826 de agricultori, dar aceștia pot continua să se înscrie până când intră cu produsele pe piață, respectiv perioada noiembrie‑decembrie 2017", au precizat reprezentanții MADR, citaţi de Agerpres.
Prin „Programul tomate” lansat în acest an de Ministerul Agriculturii, beneficiarii primesc un ajutor de minimis de 3.000 de euro, cu condiţia să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp; să obţină o producţie de minimum 2 kilograme de tomate pe metrul pătrat şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ‑teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii.
Conform datelor MADR, importurile de roșii se ridică, anual, la 50.000 de tone și costă în jur de 35 milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de 2 milioane de euro. Potrivit datelor Eurostat, România se află pe locul opt în topul celor mai mari producători de roșii din UE, cu o producție totală de 421.680 de tone în 2016, în scădere cu 9% față de anul 2015.