Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Roşiile românești nu conţin substanţe nocive”
Specialiştii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) dau asigurări că roșiile autohtone nu pun în pericol sănătatea românilor și pot fi consumate cu toată încrederea. Comparativ cu alți ani, agricultorii români au cultivat în 2017 suprafeţe mai mari cu roşii, susţinuţi de un program guvernamental, dar şi de condiţiile meteorologice prielnice.
Roşiile din Oltenia nu conţin pesticide şi nu sunt toxice pentru organism, arată testele făcute la un laborator din Bucureşti, fiind verificate legume de la 700 de fermieri din zonă. Cel mai mare producător de roşii din comuna Izbiceni, agricultorul Marian Baracu, a afirmat, într-o emisiune televizată, că „încrederea (consumatorilor, n.r.) trebuie să fie maximă pentru că nu folosim produse care ne dăunează, în primul rând, nouă întrucât şi noi consumăm din ele, nu doar le comercializăm”. Baracu are solarii cu roşii ce se întind pe o suprafață de 6.000 de metri pătraţi, iar prima producție a pus-o pe piaţă la mijlocul lunii mai. „Roşiile sunt gustoase datorită solului. Producătorii fac tot posibilul să cultive roșii cât mai din timp pentru a ieşi cu ele”, completează Florin Lazăr, viceprimarul din Izbiceni.
Conducerea Direcţiei Agricole Olt (DAO) confirmă testele de la București, și anume faptul că toate probele sunt conforme. Salariații DAO au atras atenţia fermierilor cu ce fertilizează, atunci când s-a făcut plantarea şi verificările în teren”, precizează Emil Marinescu, directorul Direcţiei. Controalele au început în luna mai, iar șefii de la Agricultură dau asigurări că toate roșiile testate sunt bune și nu pun în pericol sănătatea românilor. Totodată, echipele de control ale MADR continuă verificările în piețele agroalimentare din sectoarele Capitalei pentru a stabili dacă se respectă prevederile unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.
În cele 31 de piețe agroalimentare, unde inspectorii fac zilnic verificări, se constată faptul că producătorilor agricoli li se asigură un procent corespunzător din spațiile de vânzare, în medie de 70%, și, de asemenea, se remarcă o îmbunătățire a modului de etichetare. În toate piețele agroalimentare sunt organizate spații distincte alocate producătorilor persoane fizice, marcarea și semnalizarea acestora în mod vizibil prin aplicarea unor bannere, așa încât producătorii agricoli din județele limitrofe sau apropiate care aprovizionează municipiul București să poată să-și valorifice produsele.
Reprezentanții MADR recomandă tuturor consumatorilor interesați aprovizionarea cu legume și fructe proaspete din producția autohtonă, pentru a beneficia de calitățile oferite de aceste produse.
Producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, punând la dispoziție mărfuri de calitate și proaspete. În cadrul programului „Tomate 2017” s-au înscris circa 7.000 de agricultori, iar în prezent pe piaţă sunt vândute roşii româneşti în 12 judeţe ale ţării.