Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Rusia a testat deconectarea de la internetul global
Rusia a testat cu succes deconectarea de la internetul global în iunie şi iulie, a relatat cotidianul rus RBC (rbc.ru), citând documente ale grupului de lucru însărcinat cu îmbunătăţirea securităţii internetului rus, ca parte a legislaţiei privind aşa-numitul „internet suveran”.
Rusia a adoptat legea „internetului suveran” la sfârşitul anului 2019, cu scopul de a se proteja de tăierea infrastructurii străine, ca răspuns la ceea ce Moscova a numit „natura agresivă” a strategiei de securitate cibernetică a Statelor Unite, scrie Reuters.
Inedita lege a provocat consternare în rândul activiştilor pentru libertatea de exprimare, care se tem că măsura va consolida supravegherea guvernului asupra spaţiului cibernetic al ţării.
Testele de deconectare de la internetul global au implicat toate marile firme rusești de telecomunicaţii și au avut loc între 15 iunie și 15 iulie, mai notează site-ul RBC, preluat de Agerpres. Potrivit regulatorului de telecomunicaţii de stat rus Roskomnadzor, ele au vizat îmbunătăţirea integrităţii, stabilităţii şi securităţii infrastructurii de internet a Rusiei.
„Scopul testelor este de a determina capacitatea «RuNet» (numele «internetului suveran» al Rusiei, n.r.) de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări”, a precizat o sursă din grupul de lucru.
Kremlinul a fost la curent cu testele, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, spunând că Rusia trebuie să fie gata pentru orice.
În iunie 2019, preşedintele Vladimir Putin declara că Moscova trebuie să se asigure că „RuNet” ar putea funcţiona într-un mod fiabil ferit de controlul serverelor din afara Rusiei. (C. Z.)