Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Rusia, gata să pună mâna pe resursele arctice
Moscova intenţionează să trimită unităţi militare şi Serviciul federal de securitate (FSB, fostul-KGB) în regiunea arctică, bogată în hidrocarburi şi râvnită de multe ţări, potrivit unui document oficial rus, disponibil pe internet. Această strategie rusă pentru regiunea arctică a fost aprobată pe data de 18 septembrie 2008 de preşedintele rus Dmitri Medvedev, dar nu a fost publicată pe site-ul Consiliului de securitate rus decât foarte recent. „Este necesară crearea unor unităţi militare (...) în zona arctică a Federaţiei Ruse, pentru a asigura securitatea militară“, potrivit documentului în care este menţionat că „monitorizarea coastelor“ va fi încredinţată „Serviciului federal de securitate“. Scopul Rusiei este „de a folosi zona arctică (...) drept o resursă strategică naturală“ pentru a asigura în special „nevoile (Rusiei) în materie de hidrocarburi, resurse biologice, hidrologice şi alte tipuri de materii prime stategice“.
Pentru a pune în aplicare această strategie, Rusia a stabilit un calendar în trei etape. Prima (2008-2010) va determina „frontierele Rusiei în Arctic“ prin intermediul studiilor geologice şi geografice“. Cea de-a doua (2011-2015) va conduce la recunoaşterea internaţională a frontierelor Arcticului şi implementarea „avantajelor competitive ale Rusiei cu privire la producţia şi transportul resurselor energetice“. A treia etapă (2016-2020) va transforma zona arctică în „baza strategică de resurse“ naturale a Rusiei. Moscova cere o extindere a zonei sale economice în Arctic, afirmând că dorsala Lomonosov, un lanţ muntos submarin, este o extensie a platoului său continental. Aceasta este o ambiţie care generează concurenţa celorlalte ţări riverane Oceanului Arctic: Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia.