Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Rusia plănuieşte un nou parteneriat energetic cu UE
Liderii Uniunii Europene au căzut de acord cu preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, ca cele două părţi să înceapă, în această săptămână, negocierile privind un nou acord de parteneriat. Anunţul a fost făcut la reuniunea la nivel înalt Uniunea Europeană-Rusia care se desfăşoară în Siberia. Mai precis, Uniunea spune că aşteaptă de la noul parteneriat cu Rusia un cadru pentru dezvoltarea relaţiilor în domeniul energiei. UE doreşte ca firmele sale să aibă acces la vastele rezerve de gaze naturale şi petrol ale Rusiei, iar în replică, Rusia solicită un acces mai larg pe piaţa europeană a energiei. Negocierile sunt dificile însă, din cauza intereselor naţionale. Astfel, Germania, de exemplu, a încheiat parteneriate separat cu Rusia pentru livrările de gaze naturale. În plus, discuţiile privind parteneriatul de cooperare cu Rusia au fost blocate în ultimul an şi jumătate de statele din Europa de Est membre ale blocului comunitar. Ultima care a impus o amânare a fost Finlanda, unul dintre marii parteneri comerciali ai Rusiei, nemulţumită de decizia Moscovei de a creşte taxele vamale la exporturile de cherestea. Se relatează că premierul Finlandei i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, în care insista ca discuţiile privind taxele pe lemn să fie rezolvate cu prioritate în cadrul summitului.
Cu toate aceste dificultăţi, noul lider de la Kremlin, ales în primăvară, Dimitri Medvedev, a declarat la summitul siberian că se aşteaptă la un nou impuls în relaţiile cu Uniunea Europeană. „Credem că este posibil să ne reconsiderăm poziţia asupra a numeroase chestiuni“, a mai spus Dimitri Medvedev care a amintit că Bruxellesul şi Moscova trebuie să facă eforturi împreună să depăşească ameninţările care apar la nivel internaţional. Discuţiile dintre cele două părţi încep pe 4 iulie şi se vor concentra în primul rând asupra relaţiilor comerciale. Rusia este al treilea mare partener comercial al Uniunii Europene, care, de altfel, cumpără jumătate din ce exportă Rusia, mai ales energie.