Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Rusia recomandă insistent federalizarea Moldovei
Moscova crede că federalizarea Republicii Moldova ar fi o condiţie pentru reglementarea conflictului transnistrean şi că acum au fost create condiţiile necesare pentru o nouă dinamică a procesului de negocieri, a declarat luni seara, în cadrul unei emisiuni televizate, difuzată de Pro TV Chişinău, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin. Acesta a menţionat că nu Moscova ar pune respectiva condiţie, dar a lăsat să se înţeleagă că aceasta va apărea în timpul negocierilor dintre cele două părţi. „Realitatea este că pe cele două maluri ale Nistrului există două formaţiuni statale. Dacă Republica Moldova doreşte să-şi recapete integritatea, este necesar să se ajungă la un compromis. Altfel, este imposibil“, a declarat ambasadorul rus. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău a mai afirmat că, până în acest moment, au fost elaborate o sumedenie de planuri pentru reglementarea conflictului, dar nici unul dintre ele nu a fost implementat până în prezent. Pe de altă parte, ambasadorul Kuzmin a menţionat că în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean, Moscova ţine cont de interesele de pe ambele maluri ale Nistrului. „Federaţia Rusă respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar trebuie să se ţină cont şi de interesele populaţiei din Transnistria“, a declarat el.
Cu aceeaşi ocazie, diplomatul rus a opinat că, în urma evenimentelor din Cauca,z au fost create premise pozitive pentru reluarea procesului de negocieri. Totuşi, el a recunoscut că Rusia nu-şi va retrage trupele şi muniţiile militare de pe teritoriul Republicii Moldova, „din cauza negocierilor care au intrat în impas şi pentru că Transnistria se împotriveşte“. Referindu-se la conflictul armat de pe Nistru din 1992, Kuzmin a declarat că de partea Moldovei au luptat forţe militare străine, dar a refuzat să facă precizări cu privire la apartenenţa acestora. Totodată el s-a referit la fostul deţinut în închisorile din Transnistria, Ilie Ilaşcu, pe care l-a numit „cunoscutul terorist Ilaşcu“.