Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Rusia va avea încă un vecin membru NATO
Invazia Rusiei în Ucraina a adus Finlanda şi Suedia în pragul depunerii candidaturilor la NATO şi, astfel, al abandonării neutralităţii lor militare. Finlanda a făcut deja anunțul oficial, în timp ce din Suedia se așteaptă o declarație privind intenția de aderare în această săptămână. Integrarea în Alianță a celor două țări nordice ar putea fi oficializată la summitul de la Madrid din iunie. În replică, flota rusă din Marea Baltică a început manevre la care participă peste 100 de ofițeri și 50 de nave, cu scopul de a studia capacităţile NATO din regiune.
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat oficial că Finlanda, țară care are o frontieră de 1.300 km şi un trecut dureros cu Rusia, va depune cererea de aderare la NATO „fără întârziere”, într-o schimbare politică majoră determinată de invazia rusă din Ucraina, relatează Reuters şi AFP.
„Sperăm ca paşii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuţi în următoarele zile”, au afirmat Niinisto şi Marin într-un comunicat comun. Potrivit Constituţiei finlandeze, preşedintele conduce politica externă şi de securitate în cooperare cu guvernul.
Mai mult de trei sferturi (76%) dintre finlandezi susţin acum aderarea la NATO, comparativ cu 60% în luna martie și 20-30% înainte de invazie, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută.
Întrebat despre riscul ca această candidatură să fie percepută de Moscova drept o provocare, preşedintele finlandez Sauli Niinisto a explicat că Rusia este cea care a schimbat datele problemei la sfârşitul lui 2021, când a cerut ca Finlanda şi Suedia să nu intre în NATO, iar Alianţa să nu primească noi membri: „Spunând aceasta, Rusia a spus de fapt că noi nu mai avem libera alegere. Iar aceasta este o schimbare enormă care ne-a făcut să reflectăm. Iar ceea ce s-a petrecut în 24 februarie şi războiul purtat de Rusia în Ucraina de asemenea au schimbat datele problemei: ei (rușii, n.r.) sunt pregătiţi să atace o ţară vecină”.
Mai mult, Niinisto a cerut Moscovei să se considere responsabilă de viitoarea aderare a Finlandei la NATO. „Dacă vom adera, răspunsul meu (către Rusia) ar fi: Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă”, a spus el.
În replică, Rusia a amenințat Finlanda cu măsuri, inclusiv tehnico-militare. Ministerul de Externe rus a declarat că, prin renunţarea la statutul de ţară nealiniată, Finlanda ar încălca Acordul de Pace de la Paris din 1947 şi Acordul ruso-finlandez din 1992.
La rândul său, Suedia, cel mai apropiat aliat al Finlandei, intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO în această săptămână. Potrivit cotidianului Expressen, citat de Reuters, Parlamentul suedez va dezbate astăzi situaţia privind securitatea, apoi premierul Magdalena Andersson va convoca o şedinţă de guvern în care va fi luată decizia oficială de înaintare a cererii. (C. Z.)