Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Rusia vrea să inspecteze scuturile antirachetă din Polonia şi România
După comasarea de trupe la graniţa ucraineană, Moscova a trimis către Washington şi NATO, în decembrie, un set de cereri, printre care oprirea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997. Administrația americană a răspuns printr-un document care nu a fost făcut public, la care Rusia a replicat, săptămâna trecută, reîntărindu-și solicitările inițiale, adăugând altele și amenințând că, în caz de respingere, va reacţiona.
Rusia este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca aceste două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington. Potrivit agenţiei RIA, citată de Reuters, MAE rus s-a referit la inspectarea de către NATO a unora dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.
În răspunsul său, Moscova a insistat în continuare asupra cererii sale privind „retragerea tuturor forţelor şi armamentelor americane desfăşurate în Europa Centrală, de Est, de Sud-Est şi în ţările baltice” şi asupra „renunţării la orice viitoare extindere a NATO”, consemnează AFP.
De asemenea, Rusia a comunicat că precondiţiile sale pentru o dezescaladare includ sistarea livrărilor de arme către Ucraina, recuperarea armelor deja livrate şi respectarea de către Kiev a acordurilor de pace de la Minsk.
În caz de respingere a cererilor sale, Moscova a ameninţat că va reacţiona. „În lipsa disponibilităţii părţii americane pentru o înţelegere asupra garanţiilor juridice ferme pentru securitatea noastră (...), Rusia va fi obligată să reacţioneze, în special prin implementarea unor măsuri cu caracter militar şi tehnic”, menţionează MAE rus. Aceste „măsuri tehnico-militare” ar putea include desfăşurări de trupe şi de rachete, scrie Reuters.
Totodată, Rusia a salutat disponibilitatea SUA „de a lucra aprofundat asupra măsurilor de control al armamentelor şi reducerea riscurilor”, dar a avertizat că acestea nu sunt suficiente.„Propunerile ruse sunt un ansamblu global şi trebuie studiate ca un ansamblu, fără a exclude unele dintre componentele sale”, conchide MAE rus, acuzând că „partea americană nu a dat un răspuns constructiv elementelor esenţiale din proiectul de tratat cu SUA elaborat de partea rusă asupra garanţiilor de securitate”. Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a comentat noile propuneri ale Rusiei. Într-o declarație făcută înaintea conferinţei anuale de securitate a țărilor din G7, de sâmbătă, de la München, ea a arătat că Rusia periclitează securitatea Europei cu „desfăşurarea de trupe fără precedent la frontiera cu Ucraina şi cu pretenţii care ţin de Războiul Rece”, transmite AFP. (C. Z.)