Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
S-a reaprins scânteia războiului în Orientul Mijlociu
După ani de acalmie, situaţia din Orientul Mijlociu s-a deteriorat brusc acum 10 zile. De atunci, au loc ciocniri între palestinieni şi poliţişti la Ierusalim și în alte orașe, tiruri de rachete în direcţia Israelului, lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza, într-o spirală a violenței care îngrijorează comunitatea internațională. Israelul şi mişcarea islamistă Hamas se îndreaptă spre „un război la scară mare”, crede un oficial ONU.
Totul a pornit vineri, 7 mai, într-un cartier din Ierusalimul de Est, zonă palestiniană ocupată şi anexată de Israel, care se află în centrul unei lupte aprinse în instanţă privind soarta a patru familii palestiniene ameninţate cu evacuarea forțată în favoarea unor colonişti israelieni.
Este vorba de o dispută asupra terenurilor din cartierele Silwan şi Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est, pe care sunt construite mai multe case în care trăiesc, de generații, patru familii palestiniene și în legătură cu care, la începutul acestui an, Curtea Districtuală din Ierusalim a decis în favoarea familiilor evreieşti care au revendicat drepturi de proprietate asupra acelorași terenuri. Decizia instanţei i-a înfuriat pe palestinieni și a fost scânteia care a declanșat, din nou, violența din Orientul Mijlociu.
Chiar înainte de escaladarea conflictului, ONU a cerut Israelului să pună capăt oricărei evacuări forţate a palestinienilor avertizând că acestea ar putea constitui „crime de război” deoarece, potrivit purtătorului de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville, Ierusalimul de Est este teritoriu palestinian ocupat, căruia i se aplică dreptul internaţional umanitar, iar „puterea ocupantă (...) nu poate confisca proprietăţi private pe un teritoriu ocupat”.
Însă tensiunile erau deja foarte mari, iar ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană au cuprins, pe rând, Esplanada Moscheilor - al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc pentru evrei, Poarta Damascului - lângă cartierul musulman al Oraşului Vechi, orașul Lod - situat în suburbiile Tel Avivului, dar și alte orașe cu populație mixtă, iudeo-arabă, din Israel.
A urmat lansarea, în mai multe runde, de către mişcarea palestiniană Hamas a mai mult de o mie de rachete asupra Israelului „în semn de solidaritate cu cei peste 700 de palestinieni răniţi pe Esplanada Moscheii”.
În replică, forţele aeriene israeliene au bombardat poziţii ale Hamas din Fâşia Gaza vizând, printre altele, obiective legate de operaţiunile de contraspionaj ale Hamas, precum şi locuinţa unui comandant, Iyad Tayeb.
În culise, Qatarul, Egiptul şi ONU lucrează pentru a facilita o mediere, iar un emisar american este aşteptat să sosească în regiune. Cu toate eforturile diplomatice care se fac pe mai multe planuri pentru calmarea situației, violențele din zonă escaladează. (C. Z.)