Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
S-a redeschis gheţarul de la Scărişoara
Cel mai important obiectiv turistic natural din județul Alba, peștera de la Scărişoara - care găzduiește cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume - a fost repusă de joi, 1 iulie, în circuitul turistic, scrie Agerpres.
Vizitat anual, cu deosebire vara, de peste zece mii de turişti, în medie, gheţarul nu a fost accesibil publicului în ultimul an, din cauza faptului că scările de acces nu mai prezentau siguranţă.
Autorităţile locale au înlocuit scările de intrare, astfel că peştera, situată în Apuseni, pe raza comunei Gârda de Sus, a reînceput să primească turiști. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10:00 şi 18:00. Biletul costă 10 lei pentru elevi şi studenţi şi 13 lei pentru adulţi.
Primele menţionări despre gheţarul Scărişoara au fost făcute în 1847 şi 1857, când se descrie echiparea cu scări de lemn a avenului de intrare în gheţar. Acest lucru dovedeşte că gheţarul era cunoscut şi explorat de moţi, care utilizau gheaţa şi apa în această zonă secetoasă.
Peştera are o lungime de peste 700 de metri şi o diferenţă de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (puţ vertical) adânc de peste 50 de metri şi un diametru de 50 de metri, echipat cu scări metalice.
Gheţarul de la Scărişoara, în care temperatura este de minus două grade Celsius, adăposteşte un depozit de gheaţă format în urmă cu peste trei milenii şi jumătate, cu grosimi între 11 şi 36 de metri, potrivit unor sondaje efectuate cu ajutorul unui radar performant.
În peşteră trăiesc lilieci, gândăcei de doi-trei milimetri, numiţi Pholeuon prozerpinae glaciale, iar în sedimentul „Rezervaţiei Mari” a fost descoperit un schelet de Rupicapra (strămoşul caprei). (C. Z.)