Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială S-au copt primele roșii românești

S-au copt primele roșii românești

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 05 Aprilie 2024

Câteva zeci de producători de tomate din judeţul Olt au început să-și recolteze legumele din solarii. Tomatele se vând la poarta fermei cu 25-32 de lei kilogramul și ajung în piețe la prețuri de peste 40 lei/kg. Potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, la începutul lunii mai, de Paşte, numărul cultivatorilor care vor recolta va ajunge la câteva mii, iar roșiile vor costa 10-20 de lei kilogramul.

Preşedintele SPA Olt a explicat prețurile foarte mari ale roșiilor românești din piețe prin faptul că în această perioadă au recoltat numai „adevăraţii profesionişti” care au investit timp de mai mulţi ani în tehnologii noi, în sisteme de încălzire mai eficiente.

„Au investit în sisteme de încălzire, în tehnologie care să le permită să recolteze la finalul lunii martie. Au avut un consum foarte mare de combustibil şi au muncit permanent de la finalul lunii decembrie, de când au plantat. De aceea şi preţul primelor tomate este mai mare. Vorbim de un număr foarte mic de producători care recoltează în prezent”, a spus Ion Păunel pentru Agerpres.

El a menţionat că un kilogram de tomate este achiziţionat de la fermă cu preţuri între 25 şi 32 de lei şi le-a transmis comercianţilor rugămintea de a pune adaosuri mai mici. „Preţul tomatelor din piaţă indică un adaos de 50%-60% față de preţul de achiziţie cu care pleacă de la producător. Avem nevoie de revânzători, de comercianţi, dar îi rugăm să aibă şi ei adaosuri mai mici, mai lumeşti, să le spunem aşa”, a precizat Păunel.

Liderul organizaţiei de fermieri a punctat că la începutul lunii mai, de Paşte, numărul producătorilor care vor recolta va crește, iar prețul roșiilor va fi mai mic. „În două săptămâni cred că vor ajunge să recolteze circa 500-600 de producători şi, până la începutul lui mai, cam toţi care au avut sisteme de încălzire, cel puţin 1.500-2.000 de fermieri numai din judeţul Olt. (...) Eu cred că de Paşte, la fermieri preţul pentru un kilogram de tomate va fi între 8 şi 14 lei, iar în piaţă va fi între 10 şi 20 de lei. E însă numai o estimare”, a menţionat reprezentantul cultivatorilor.

Mulţi dintre producătorii de tomate în spaţii protejate din judeţul Olt au beneficiat în anii anteriori de ajutor prin programul „Tomata” şi au început să se înscrie pentru sprijinul de 1.500 de euro ce se va acorda anul acesta printr-o schemă de ajutor de stat în contextul crizei din Ucraina. Până miercuri, în judeţ erau depuse peste 2.300 de solicitări pentru acest sprijin, a precizat, potrivit Agerpres, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene, Mihaela Luminiţa Mareş. 

„Avem echipe în teren, atât pentru verificări ale suprafeţelor şi culturii, împreună cu APIA, cât şi pentru preluarea dosarelor”, a spus responsabilul. Pentru această schemă de ajutor, producătorii de tomate pot depune cererile până la 10 mai. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură