Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
S-au epuizat fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri
Cererea pentru fondurile europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri a fost foarte mare în acest an, iar suma totală aferentă solicitărilor depuse a depășit cu mult suma alocată. În aceste condiții, sesiunea de primire a cererilor de finanţare a fost închisă, cu o lună și jumătate mai repede decât era prevăzut, a anunțat agenţia care gestionează programul.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunțat că au fost epuizate fondurile europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, disponibile prin submăsura 6.1 din PNDR 2020, iar sesiunea de primire a cererilor de finanțare a fost închisă vineri, 8 octombrie 2021.
În total, începând din 27 august, AFIR a primit online 4.302 cereri de finanţare, din care 3.383 de solicitări au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel naţional (inclusiv zona Delta Dunării) şi alte 919 cereri de finanţare au fost depuse de cei din zona montană, componenta montană având o alocare specială.
Valoarea totală a fondurilor europene solicitate este de 200,28 milioane de euro, peste dublul alocării de 100 milioane de euro, împărţită astfel: 155,27 milioane de euro pentru tinerii de la nivel naţional şi 45,01 milioane de euro pentru tinerii din zona montană.
„Sesiunea de primire a cererilor de finanţare a investiţiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat în acest an, în data de 27 august, şi avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, însă interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finanţare a dus la epuizarea fondurilor alocate
înainte de termenul prevăzut”, a precizat directorul general al AFIR, Mihai Moraru, conform Agerpres.
Potrivit sursei citate, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat, înainte de termenul-limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective. Excepţie fac primele cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depunere din cadrul sesiunii, când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiţionată de atingerea plafonului din nivelul alocării sesiunii.
Prin intermediul submăsurii „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, agricultorii cu vârsta sub 40 de ani care încep o afacere în domeniul agricol au putut solicita fonduri nerambursabile de până la 70.000 de euro, bugetul total alocat pentru acest program fiind de 100 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro pentru zona montană.
Pentru cei a căror cerere de finanțare va fi aprobată, sprijinul se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani, în două tranşe: 75% din sumă la semnarea deciziei de finanţare şi 25% se va acorda în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, până la 31 decembrie 2025. (C. Z.)