Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
S-au întors acasă ultimii militari români din Afganistan
Armata română a anunțat că ultimii militari români din Afganistan s-au întors în țară. De-a lungul timpului, în cei 19 ani de război, 32 de mii de soldați români, în rotații de câte șase luni, au desfășurat misiuni pe acest front, 200 au fost răniți, iar 27 și-au pierdut viața, România participând, în cadrul trupelor NATO, la misiunile Enduring Freedom, International Security Assistance Force (ISAF) sau Resolute Support.
Misiunea Armatei române în Afganistan s-a încheiat, practic, marți, când ultimii o sută de militari români, din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat de la baza aeriană din Kandahar pentru a veni acasă, a informat Ministerul Apărării pe pagina sa de Facebook.
România a participat cu trupe în Afganistan, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, începând din iulie 2002, când a fost trimis în teatrul de operaţii afgan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-al Doilea Război Mondial.
Țara noastră a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support (RSM), cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani, participarea la RSM a fost principala prioritate a Armatei României la operaţii în afara teritoriului național.
Ţările cele mai angajate în Afganistan sunt SUA, Germania, Turcia, Regatul Unit şi Italia, cărora le revin 6.000 din cei 9.592 de soldaţi NATO implicați în operaţiunea Resolute Support.
Retragerea trupelor NATO din zonă a început la 1 mai, iar procesul se va încheia pe 11 septembrie. (C. Z.)