Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Salariile au scăzut şi vor continua să scadă
Salariile reale au scăzut în majoritatea marilor economii mondiale din cauza crizei economice, potrivit datelor publicate marţi de Biroul Internaţional pentru Muncă (BIM), care nu se aşteaptă la o ameliorare în 2009, în pofida semnelor de relansare economică, informează AFP.
„Dintr-un eşantion de 53 de ţări pentru care sunt disponibile date, creşterea salariilor medii reale a scăzut de la 4,3 procente în 2007 la 1,4 procente în 2008“, explică BIM, într-un update la „Raportul mondial cu privire la salarii 2009“. În cazul a zece dintre ţările G20 pentru care există date, creşterea salariilor reale a scăzut de la un procent în 2007 la minus 0,2 procente în 2008, adaugă BIM. Creşterea salariilor reale a stagnat în special în ţări precum SUA şi Austria, în timp ce a scăzut în Germania (minus 0,6 procente) şi Japonia (minus 0,9 procente). În plus, BIM prognozează că tendinţa a continuat să se agraveze în 2009, în pofida semnalelor de relansare economică, în special din cauza creşterii şomajului. „În primul trimestru din 2009 salariile reale au scăzut în peste jumătate din cele 35 de state pentru care dispunem de date recente“, subliniază BIM. „Această deteriorare prelungită provoacă temeri în legătură cu amploarea reală a redresării economice, mai ales dacă guvernele vor renunţa prea devreme la planurile anticriză“, a declarat directoarea Programului BIM pentru condiţiile de muncă, Manuela Tomei. „Scăderea salariilor privează economiile naţionale de cererea de care au atât de multă nevoie“, a explicat oficialul BIM.