Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Salariile de bază din sănătate vor crește cu încă 15%
Cele două mari federații sindicale din sănătate sunt în dezacord după negocierile de luni cu reprezentanţii Guvernului. În timp ce Federaţia Sanitas a acceptat oferta guvernanților care presupune o creştere a salariilor de bază cu 15% în două tranşe, acordate în lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% pentru toți bugetarii de la 1 ianuarie 2024, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” s-a declarat nemulțumită și va continua acţiunile de protest.
Totuși, așa cum au anunțat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, şi prim-vicepreşedintele Iulian Pope, nu a fost semnat încă un acord, iar discuțiile, pe cifre concrete, vor continua la ministere.
„Sunt multe date de aflat pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească (majorările salariale, n.r.). Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare. (…) Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie”, a declarat Bărăscu, potrivit Agerpres.
Majorarea de 15%, în plus față de procentul de 5% la salariul de bază pentru toți bugetarii, va fi acordată în două tranşe și „se va aplica la toată lumea, inclusiv la asistenţa socială”, potrivit lui Bărăscu.
„Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. (…) Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni”, a transmis și prim-vicepreşedintele Sanitas.
De cealaltă parte, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” (FSS) anunţă că vor continua acţiunile de protest, deoarece nu consideră suficientă propunerea de majorare cu 20% a salariilor de bază. Ei susțin că Guvernul anunțase pe site o creștere a anvelopei salariale cu 20%, „care ar însemna o creştere medie a salariilor, a veniturilor medii salariale, tot cu 20%”. Pe modelul negociat luni, de majorare a salariilor de bază cu 20%, „creşterea veniturilor salariale în medie ar fi doar de 13,9%”, potrivit precizărilor făcute de Viorel Rotilă, negociatorul FSS.
„Noi spunem aşa: creşterea cu 20% a salariilor de bază este insuficientă, ea fiind mai mică şi decât oferta publică, anunţul public al Guvernului, (…) că va fi creştere cu 20% a veniturilor totale salariale, pentru că asta înseamnă creşterea anvelopei salariale cu 20%”, a afirmat Rotilă.
El a concluzionat că „Solidaritatea Sanitară” nu a ajuns la un acord cu Guvernul și continuă „programul de proteste care include şi pregătirea pentru greva generală. (…) Pe data de 11 martie e programat un miting în Piaţa Victoriei, după care se ia decizia privind greva generală, în funcţie de numărul de angajaţi din sănătate care au semnat pentru grevă”. (C. Z.)