Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Salariile din sistemul bugetar, introduse în Revisal
Până la sfârşitul acestui an vor fi introduse în Revisal - Registrul general de evidenţă a salariaţilor - toate salariile din sistemul bugetar, astfel încât „noua lege unitară de salarizare să fie bazată pe date concrete”, a anunţat ministrul muncii, Dragoş Pîslaru. În ceea ce privește sporurile salariale pentru bugetari, problema va fi reglementată la anul, prin legea unitară de salarizare.
Problema sporurilor salariale din sistemul bugetar nu va fi rezolvată prin ordonanţa privind salarizarea bugetarilor, ce ar putea fi adoptată în şedinţa Guvernului de miercuri, 8 iunie, ci prin legea unitară de salarizare, pe care Guvernul o pregăteşte pentru a fi aplicată de anul viitor, a anunțat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru. „Prin ordonanţă vom putea rezolva disfuncţionalităţile legate de salariul de bază, dar nu ne ocupăm de sporuri în această ordonanţă. Toate inechităţile şi problemele legate de diferenţele de sporuri, în care autorităţile locale au dat ceva, statul a mai dat ceva când a fost cazul etc., rămân în continuare nişte disfuncţionalităţi ale sistemului salarial, care sunt majore. Acum ne îndreptăm către o lege unitară de salarizare în care aceste sporuri vor fi nivelate, nu în jos, ci vom încerca să reajustăm sistemul salarial din zona publică astfel încât să fie o anumită logică pentru fiecare familie ocupaţională”, a explicat demnitarul, citat de Agerpres.
Pentru a realiza aceste obiective este necesară, potrivit lui Dragoș Pîslaru, o bază de date bine pusă la punct cu salariile angajaţilor din sistemul bughetar, „astfel încât noua lege să fie bazată pe date concrete”. Potrivit acestuia, până la finalul lui 2016 trebuie introduse în Revisal toate salariile din zona publică. „Acesta este un punct-cheie, pentru că orice guvern va veni sau oricine va vrea să îşi dea cu părerea despre salarizare trebuie să ştie pe ce stă, pentru că dacă eu cresc cu 5% sau 10% salariile, numai ca să dau bine politic, voi creşte şi disfuncţionalităţile existente, dintre salarii, cu acelaşi procent”, a ținut să precizeze Dragoș Pîslaru. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, în sistemul de sănătate debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemele de sănătate şi învăţământ, vor putea fi acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criterii de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Alte modificări aduse de proiectul de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în acest an vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală, în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată, la nivelul unităţii/instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. În Administraţia publică centrală, eliminarea diferenţelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul indemnizațiilor aflate în plată la 1 august 2016, la Secretariatul General al Guvernului. Prevederile ordonanţei ar putea suferi, totuși, unele modificări în cazul angajaţilor din învăţământ, cu care reprezentanţii Guvernului poartă negocieri. Sindicatele şi-au declarat nemulţumirea legat de salarizare, inclusiv prin organizarea unui miting în data de 1 iunie, la care au participat mii de cadre didactice din toată ţara. Guvernul a propus unele corecţii salariale pozitive de care ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenţi în sistem.