Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Salariile IT-iştilor din România, cele mai mici din regiune
Deşi sunt printre cel mai bine plătiţi specialişti, angajaţii din sectorul IT care lucrează în România au cele mai mici salarii comparativ cu cei din acest domeniu care activează în Europa de Est, potrivit unei analize recente. Cel mai bine plătiţi din regiune sunt IT-iştii din Estonia, a căror medie salarială netă este de 1.567 de euro pe lună, dublul salariului mediu net pe care îl are un IT-ist în România. Pe de altă parte, piaţa angajărilor este foarte dinamică în acest domeniu, iar cererea este mai mare decât oferta, motiv pentru care şi plafoanele salariale sunt în continuă schimbare.
IT-iştii care lucrează în România încasează un salariu mediu net de 805 euro pe lună, mai puţin decât specialiştii în domeniu din Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Estonia, Slovenia, Cehia sau Slovacia, potrivit comparatorului salarial Paylab, lansat în România de eJobs.ro.
Cele mai mari salarii din regiune pentru cei care lucrează în IT le încasează specialiştii din Estonia, a căror medie salarială netă este de 1.567 de euro pe lună. Aceştia sunt urmaţi de IT-iştii din Slovenia, cu 1.341 de euro lunar, de cei din Cehia, cu 1.289 de euro, şi de cei din Slovacia, care câştigă, în medie, 1.159 de euro lunar. Ungaria închide lista ţărilor cu un salariu de peste 1.000 de euro, înregistrând o medie netă de 1.010 euro/lună.
Mai puţin de 1.000 de euro lunar mai câştigă doar specialiştii IT din Croaţia (990 de euro) şi cei din Serbia (816 euro), menţionează eJobs.
Potrivit directorului eJobs România, Bogdan Badea, este de remarcat că şi Bulgaria depăşeşte România la acest capitol.
„Interesant este faptul că Bulgaria ne depăşeşte sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, în condiţiile în care, în general, aceasta era una dintre puţinele ţări cu salarii mai mici decât ale noastre”, a comentat reprezentantul eJobs.
Numărul tot mai mare de joburi în IT, perspectivele de avansare rapidă, dar şi pachetele salariale şi extrasalariale, sunt principalele motive pentru care acest domeniu a intrat, în ultimii doi ani, pe primele locuri în topul celor care strâng, de la lună la lună, cel mai mare număr de aplicaţii din partea candidaţilor. Astfel, în prima jumătate a anului 2019 au fost înregistrate peste 500.000 de aplicări doar pentru joburile din IT, potrivit platformei de recrutări eJobs.
„IT-ul este, fără îndoială, unul dintre cele mai fierbinţi domenii ale ultimilor ani. Nu doar din perspectiva numărului tot mai mare de opţiuni pe care le au candidaţii, ci şi datorită faptului că IT-iştii au devenit şi cel mai bine plătiţi angajaţi din România, depăşind domenii care în mod tradiţional erau recunoscute pentru salariile mari pe care le ofereau. Mă refer aici la banking, avocatură sau servicii financiare. Cu toate acestea, IT-iştii români câştigă mai puţin decât colegii lor din alte ţări din regiune”, a comentat Bogdan Badea.
Pe de altă parte, IT-iştii, alături de manageri, sunt angajaţii care sunt cel mai informaţi cu privire la evoluţia salariilor pentru poziţiile pe care le ocupă, relevă un studiu realizat de aceeaşi platformă de recrutări online.
„Piaţa angajărilor este foarte dinamică în acest moment, iar cererea este mai mare decât oferta, motiv pentru care şi plafoanele salariale se schimbă destul de des, în special pentru poziţiile în care lupta pentru candidaţi este acerbă. De aceea, aceste două categorii vor permanent să fie la curent cu evoluţiile salariale şi să ştie cum să se poziţioneze în negocieri”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Potrivit datelor Paylab, comparatorul salarial al eJobs, salariul este unul dintre cele mai importante criterii în funcţie de care românii îşi aleg jobul, iar angajaţii care se preocupă cel mai intens de evoluţia salariilor pentru poziţiile pe care le ocupă sunt managerii şi IT-iştii.
IT-iştii nu sunt doar angajaţii care verifică cel mai frecvent media salarială din piaţă, ci sunt şi cel mai bine plătiţi specialişti din economie. Alături de ei, avocaţii, bancherii şi specialiştii în resurse umane încasează cele mai mari salarii din România, potrivit raportului anual HR Review & Trends.