Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Salvaţi albinele!”, o iniţiativă cetăţenească europeană
Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană intitulată „Salvaţi albinele!”, după ce şi ombudsmanul european a acuzat „lipsa de transparenţă” în procesul decizional al statelor membre în interiorul UE, în ceea ce priveşte pesticidele. Apicultorii din toată Europa au cerut recent aplicarea de standarde europene de protejare a albinelor împotriva pesticidelor în votul ce va avea loc astăzi, 20 mai, chiar de Ziua Mondială a Albinei.
Iniţiatorii petiţiei „Salvaţi albinele! Protejarea biodiversităţii şi îmbunătăţirea habitatelor pentru insecte în Europa” îndeamnă Comisia să „adopte o legislaţie care să menţină şi să îmbunătăţească habitatele pentru insecte ca indicatori ai unui mediu nedegradat”. Iniţiativa cetăţenească se concentrează asupra lansării unor obiective obligatorii: consacrarea obiectivului promovării biodiversităţii drept obiectiv global al Politicii Agricole Comune; reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor, interzicerea pesticidelor nocive fără excepţie şi reformarea criteriilor de eligibilitate; promovarea diversităţii structurale a peisajelor agricole; reducerea efectivă a poluării cauzate de substanţele nutritive (de exemplu, Natura 2000); stabilirea efectivă a unor zone de conservare; intensificarea cercetării şi a monitorizării şi îmbunătăţirea educaţiei.
În temeiul tratatelor UE, Comisia a considerat iniţiativa admisibilă din punct de vedere juridic şi a decis să o înregistreze.
Înregistrarea acestei iniţiative va avea loc la 27 mai 2019, după care va urma, timp de un an, procesul de colectare a semnăturilor de susţinere de către organizatori. Dacă după un an se vor aduna un milion de declaraţii de susţinere a iniţiativei, din cel puţin şapte state membre, Comisia va avea trei luni pentru a lua o decizie: fie va da curs solicitării, fie o va respinge, în ambele cazuri trebuind să îşi argumenteze decizia, a precizat Executivul comunitar. La rândul său, ombudsmanul european, Emily O’Reilly, a anunţat marţea trecută că a demarat o anchetă cu privire la „lipsa de transparenţă” în procesul decizional a statelor membre în interiorul UE, în ceea ce priveşte pesticidele. Investigaţia vizează accesul la anumite documente publice referitoare la riscurile pentru albine de pe urma utilizării pesticidelor.
Apicultori şi membri ai grupurilor preocupate de sănătatea mediului din toată Europa au demonstrat, la începutul lunii mai, în faţa ministerelor agriculturii din ţările lor, inclusiv în România, cerând aplicarea de standarde europene de protejare a acestor insecte împotriva pesticidelor în votul ce este aşteptat să aibă loc azi, chiar de Ziua Mondială a Albinei, în Comisia Permanentă pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje.
„Cetăţenii Uniunii Europene se tem că statele membre vor anula interdicţia folosirii insecticidelor din clasa neonicotinoidelor, deschizând porţile unor noi pesticide periculoase pentru albine”, spunea Mircea Ciocan, preşedinte al ROMAPIS - Federaţia Asociaţiilor Apicole din România.
Potrivit ROMAPIS, statele membre se vor pronunţa în legătură cu înăsprirea standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA - Autoritatea Europeană Pentru Siguranţa Alimentară în anul 2013, dar neadoptat încă la nivelul întregii Uniuni.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu apicultorii români, pe care i-a anunţat că va susţine, la Bruxelles, aprobarea Ghidului Albinei „pe o conduită a echilibrului ştiinţific şi necesar de aplicat”.
La întâlnire, Mircea Ciocan, preşedintele ROMAPIS, i-a înmânat ministrului o petiţie în favoarea Ghidului Albinei, aşa cum a fost el întocmit de EFSA în 2013. El a susţinut că în toţi aceşti şase ani acest ghid nu a putut fi promovat din cauză că România încurajează utilizarea „într-un mod mai puţin ştiinţific a pesticidelor”, dar cu un accent mai apăsat pe ceea ce înseamnă neconicotinoide, scrie Agerpres.
El a precizat că România are un potenţial apicol enorm, fiind al doilea stat ca producţie apicolă din UE, însă în prezent se află la jumătate din acest potenţial.