Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Salvatorii români intervin în provincia turcă Hatay
Echipa formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD și personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns în provincia turcă Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakya. Țara noastră a trimis în Turcia, pentru a interveni în zonele afectate de seismele de luni, o echipă formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave cu şapte tone de echipamente.
Provincia Hatay este zona pe care autorităţile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă - AFAD, au ales-o pentru echipa din România, a informat ieri-dimineaţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Salvatorii români au început să construiască baza de operaţii, pregătind primul schimb pentru începerea misiunii, iar o echipă formată dintr-un ofiţer şi doi subofiţeri cu doi câini au efectuat o misiune de recunoaştere, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidenţială afectată de cutremur.
Potrivit șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, echipa de salvare românească, a doua, după Olanda, acceptată de autoritățile turce, este autorizată de Naţiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenţii internaţionale. Este formată din 52 de persoane din Unitatea de căutare-salvare a IGSU, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini, care se adaugă celor doi câini antrenați ai IGSU.
Arafat a precizat că eforturile de susţinere trebuie coordonate cu autorităţile turce, prin intermediul DSU, și a cerut potențialilor voluntari să nu plece pe cont propriu în zonele afectate.
Tot în semn de solidaritate cu Turcia, Transgaz s-a oferit să trimită echipe speciale care să ajute la remedierea avariilor provocate sistemului de transport de gaze naturale, iar Ministerul Sănătăţii (MS) mobilizează cadrele medicale care vor să ajute și sunt disponibile pentru deplasare în zonele sinistrate. Totodată, a fost organizată o campanie de donare de sânge și sunt pregătite medicamente şi materiale sanitare care pot fi puse la dispoziţia autorităţilor turce, potrivit MS.
Până la acest moment, nu au fost înregistrate cazuri de cetăţeni români aflați în pericol, fiind primită doar solicitarea de repatriere a cinci studenți și trei cadre didactice, a transmis Ministerul Afacerilor Externe. De altfel, cei opt români împreună cu doi polonezi au ajuns deja în România, cu o aeronavă militară.
Până marți dimineață, Ambasada României la Ankara primise în total 11 solicitări de informaţii şi asistenţă consulară. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale ambasadei: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940 sau la telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726. (C. Z.)