În Uniunea Europeană au fost produse, anul trecut, 9,7 milioane de biciclete, un declin de 24% comparativ cu 2022 (12,7 milioane), arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Cei mai
„Şansele de a reveni în ţară sunt foarte mici“
"Universităţile americane dau foarte multă libertate studenţilor în alegerea cursurilor. Nu impun cursuri fixe, ci noi alegem", explică cel mai bun elev al lumii, în 2012, la chimie, una dintre raţiunile pentru care va continua şcoala peste ocean.
Câştigătorul medaliei de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie de anul acesta, Vlad Băcăuanu (foto - primul din stânga), absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Capitală, a fost admis la prestigioasa Yale University din SUA. După acest mare succes, câştigătorul medaliei de aur a declarat că şansele de a reveni în România sunt "foarte mici". "Aici (în România - n.r.) am familia şi prietenii. Plecând de acasă din clasa a IX-a, m-am obişnuit să fiu departe de familie. Acum deja mă pregătesc de plecare, pentru că, în SUA, cursurile încep în 19 august", a mai spus botoşăneanul care a absolvit Liceul Internaţional de Informatică din Capitală. Pasiunea lui Vlad Băcăuanu pentru chimie a apărut în clasa a VII-a, când s-a aflat întâia oară în faţa unui manual pentru această materie. "Eram la Şcoala Nr. 6 din Botoşani. Doamna profesoară Mariana Cantoriu este cea care, prin felul în care ne-a predat, m-a făcut să mă îndrăgostesc pe loc de această materie", povesteşte elevul care, chiar în clasa a VII-a, a obţinut locul I la olimpiada naţională de chimie. În clasa a IX-a, a plecat de acasă şi s-a instalat în Bucureşti. "Am fost admis la Liceul Internaţional de Informatică. Şi aici, am avut noroc de o profesoară excepţională, foarte devotată - doamna Maria Arnăutu -, şi astfel m-am apropiat foarte mult de chimia organică. Iubesc, totodată, literatura şi filosofia", mai spune cel mai bun elev al lumii, în 2012, la chimie. În afara lui Vlad Băcăuanu, la Olimpiada Internaţională de Chimie 2012 au mai câştigat medalii pentru România Maria Andreea Filip (clasa a X-a/ Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a/ Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti) - ambii medalii de argint, şi George Silvian Baltac (clasa a XII-a/Liceul Teoretic "Neagoe Basarab" din Călăraşi) - medalie de bronz.