Comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, propusă pentru portofoliul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru „oameni, competenţe şi pregătire”, a fost audiată marți seara la Bruxelles
Săptămâna viitoare începe recensământul
Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România se va desfăşura în perioada 20-31 octombrie, sub directa coordonare a Institutului Naţional de Statistică. Toţi cetăţenii sunt obligaţi să furnizeze informaţiile solicitate, în caz contrar amenzile ridicându-se până la 5 mii de lei.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a precizat că metoda de culegere a datelor va fi cea tradiţională, prin intervievarea directă a populaţiei de către recenzori, la domiciliul cetăţenilor, răspunsurile fiind înscrise în chestionarele de recensământ. La recensământul din acest an, primul după aderarea României la Uniunea Europeană, vor fi înregistraţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară (indiferent dacă la momentul recensământului se afla în ţară sau în străinătate), persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie, care au domiciliul (reşedinţa permanentă) în România sau o reşedinţă temporară. La recensământ se vor înregistra, de asemenea, toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, clădirile cu unităţi de locuit în comun (internate şcolare, cămine pentru studenţi, camine de nefamilişti, case de copii, cămine pentru bătrâni, hoteluri, spitale etc.). În plus, recensământul va cuprinde caracteristici demografice, pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor şi gospodăriilor.
Ce se întâmplă dacă eşti plecat de acasă
Persoanele absente temporar de la domiciliu/reşedinţă sunt înregistrate la recensământ pe baza informaţiilor furnizate de celelalte persoane din locuinţă, a informaţiilor pertinente oferite de vecini sau de administraţia clădirii în care locuiesc, precum şi a evidenţelor oficiale existente pe plan local, a precizat şeful INS. Persoanele aflate pe teritoriul României şi care, din cauza unor situaţii deosebite, nu au fost recenzate, au obligaţia să se prezinte şi să solicite recenzarea până cel târziu la 31 octombrie 2011 comisiei de recensământ din localitatea în care se află temporar. De asemenea, recenzarea persoanelor aflate în unităţi de turism, cămine studenţeşti, de bătrâni, instituţii de protecţie a copiilor, internate şcolare, unităţi sanitare, centre de urgenţă, adăposturi de noapte, tabere şcolare etc. se face de către administratorii spaţiilor respective. "Declaraţiile populaţiei înregistrate la recensământ nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele statistice şi nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligaţii", a subliniat preşedintele INS, Vergil Voineagu.
Sancţiuni de mii de lei
Împiedicarea persoanelor implicate în activitatea de recensământ să efectueze înregistrările şi controlul datelor se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, iar refuzul furnizării informaţiilor sau furnizarea de date incomplete sau eronate este amendată cu 1.500-4.500 lei. În cazul persoanelor implicate în culegerea şi gestionarea informaţiilor de la cetăţeni, nerespectarea dispoziţiilor şi instrucţiunilor privind modul de înregistrare şi păstrare a datelor furnizate se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei, aceleaşi sancţiuni fiind prevăzute şi pentru nerespectarea de către recenzori sau observatorii delegaţi de organizaţiile neguvernamentale a caracterului confidenţial al datelor sau pentru utilizarea datelor culese în alte scopuri decât cele statistice.