Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Şapte decenii de luterie la Reghin
Asociaţia Artiştilor Lutieri din România (AALR) organizează, în perioada 10-12 august, Festivalul „70 de ani de luterie reghineană”. Artişti de renume ai scenei simfonice vor susţine concerte extraordinare în cadrul cărora vor utiliza viori confecţionate la Reghin.
Evenimentul va cuprinde şi o serie de activităţi menite să promoveze în rândul publicului, în special al copiilor, atât meşteşugul, cât şi pasiunea pentru cântat.
„În 1951 s-au construit aici primele instrumente, Roman Boianciuc reuşind, cu o mână de oameni, să pună bazele unei secţii ce avea să construiască instrumente muzicale în cadrul marelui combinat de industrializare a lemnului care exista atunci. E adevărat că sunt doar 70 de ani faţă de Italia, Franţa - ţări care au tradiţie de peste 300 de ani. Însă în aceşti 70 de ani luteria reghineană a cunoscut o mare dezvoltare”, a spus Claudiu Mare, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, citat de Agerpres. Vor fi prezenţi, într-un concert extraordinar, mari instrumentişti ai scenei româneşti: Rafael Butaru - concertmaistru al Orchestrei Filarmonicii Bucureşti, Radu Dunca - concertmaistru la Opera Naţională Bucureşti, Răzvan Suma - prim solist al Orchestrei Naţionale Radio şi Ana Ungureanu - concertmaistru la Orchestra Metropolitană, alături de alţi artişti cunoscuţi. De asemenea, cvartetul de coarde „Grazioso Quartet” va participa la festivalul ce se doreşte a fi de înaltă ţinută concertistică.
Un alt punct de atracţie este vizita la două ateliere renumite ale unor lutieri reprezentativi, cu rezultate importante la concursurile internaţionale: Vasile Mare şi Claudiu Ciurba, organizatorii aşteptându-i în număr mare în special pe copii şi turişti.
„Întrucât în România nu exista o şcoală specială în care să se studieze luteria, Ciurba a fost singurul şi primul care a absolvit cursurile şcolii de la Cremona. Ca să compensăm lipsa acestor şcoli în România, împreună cu colegii noştri am făcut oarecum obligatorii participările la concursurile internaţionale. La categoriile de violoncel, contrabas, violă, dar şi la vioară, unde concurenţa este acerbă, au fost clasări foarte bune ale lutierilor români”, a precizat preşedintele AALR.
România se află în topul exportatorilor de viori din Uniunea Europeană, datele Eurostat arătând că, în 2018, ţara noastră a exportat 14.000 de viori către statele din afara spaţiului comunitar, ceea ce reprezintă 28% din totalul exporturilor de viori din afara UE.
Luteria românească este reprezentată în special de producătorul în serie „Hora”, dar şi de alţi producători mai mici (precum Gliga) şi atelierele de familie care confecţionează manual mai ales instrumente de maestru. (O. N.)