Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Șapte miliarde pentru infrastructura de transport
Comisia Europeană a selectat 134 de proiecte de transport, dintr-un total de 408 de cereri depuse, pentru a primi peste 7 miliarde de euro sub formă de granturi prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE), un instrument al UE pentru investiţii strategice în infrastructură, a anunțat Executivul comunitar.
Cea mai mare parte a finanțării va sprijini proiecte de modernizare a reţelelor de căi ferate, de căi navigabile interioare şi maritime de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T). Proiectele feroviare vor primi 80% din cele 7 miliarde. Printre conexiunile feroviare transfrontaliere care vor fi îmbunătățite se numără cele dintre statele baltice (Rail Baltica), dintre Franţa şi Italia (Lyon-Torino) şi dintre Danemarca şi Germania (tunelul Fehmarnbelt). Circa 20 de porturi din Irlanda, Spania, Finlanda, Ţările de Jos, Germania, Malta, Lituania, Cipru, Croaţia, Grecia şi Polonia vor primi, de asemenea, sprijin pentru modernizare.
Potrivit fostului comisar european pentru transporturi, Adina Vălean, România a obținut finanţări pentru trei proiecte, în valoare totală de peste 250 milioane de euro. Este vorba de proiectul Fast Danube 2, în valoare de 195,49 milioane de euro, depus de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, care va îmbunătăţi condiţiile de navigabilitate pe sectorul dunărean româno-bulgar; reabilitarea căii ferate Valea Călugărească - Buzău, 45 milioane de euro; un proiect comun cu Republica Moldova şi Ucraina, de aproape 14 milioane de euro, pentru îmbunătăţirea infrastructurii la frontiere, la Galaţi, Giurgiuleşti, Reni. (C. Z.)