Comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, propusă pentru portofoliul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru „oameni, competenţe şi pregătire”, a fost audiată marți seara la Bruxelles
Șapte opere artistice în Parcul Municipal Ploiești
Șapte sculpturi monumentale din marmură dedicate Centenarului au luat naștere în luna octombrie în cadrul Taberei Naționale de Sculptură „România 100 - Ploiești”, eveniment ce s-a încheiat zilele trecute. Desfășurată sub deviza „Nu există patriotism fără patrimoniu”, tabăra introduce municipiul Ploiești pe harta culturală a României, fiind un reper important pentru toți cei care iubesc arta, cultura și frumosul.
Parcul Municipal din Ploiești a găzduit în luna octombrie tabăra națională de sculptură monumentală „România 100 - Ploiești”, un proiect inițiat de Asociația Culturală „24 PH Arte”. În cadrul acestei tabere, artiștii Daniel Dan, Maxim Dumitraș, Alfred Dumitriu, Bogdan Hojbotă, Petre Virgiliu Mogoșanu, Eugen Petri și Ion Zderciuc au dat naștere la șapte opere de artă pentru Ploiești, din blocuri de marmură de Rușchita, toate având ca temă Centenarul, informează pagina de internet a inițiatorilor proiectului, 24pharte.ro.
Potrivit inițiatorilor, tabăra și-a atins triplul scop propus: să celebreze prin artă cei 100 de ani de Românie modernă, să înnobileze estetic un loc nou de relaxare pentru ploieșteni, respectiv Parcul Municipal Vest, și să alăture orașul lui Caragiale și al lui Nichita marilor orașe europene care promovează arta prin unii dintre cei mai mari artiști români.
Îmbinând trendurile specifice artei contemporane, fiecare dintre artişti a realizat câte o sculptură monumentală, conform proiectului selectat, finanţarea fiind asigurată de Primăria Ploieşti, prin Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a municipiului Ploieşti. Operele de artă au fost amplasate în Parcul Municipal Vest, pentru a putea fi admirate de toţi vizitatorii.
„În pofida monumentalităţii lor, sculpturile celor șapte artiști sunt propriile stări de spirit, sunt transpuneri ale unei trăiri impetuoase. Clocotul interior circumscris de elipse izbucneşte impetuos către înalt, ducând privirea spre altceva, materializând o aspiraţie dincolo de materialitatea formei. Cu o mare economie de mijloace, dar cu capacitatea de a surprinde esenţialul şi de a păstra prospeţimea senzaţiei, lucru deloc uşor în sculptură, artiștii au realizat opere în care tensiunea formelor trimite la conflictul interior, la dramă, dar şi la bucuria creaţiei, la stabilitate, un fel de a fi, încă, ceea ce am fost acum 100 de ani.
Sculpturile, printr-o construcţie contrapunctică a volumelor, când statică, când exuberant de dinamică, generatoare a unei compoziţii de o profunzime aparte, provoacă, paradoxal, o percepere complexă, în care latura afectivă este dublată fără ostentaţie de cea intelectuală, meritul fiecărui artist în parte”, se arată pe pagina de internet a inițiatorilor proiectului.
Interesant este că, deși reuniți sub aceeași temă, Centenarul Marii Uniri, maeștrii au reuşit să-şi păstreze vivacitatea propriilor trăiri, să lase frâu liber impulsului creator în formele finite, a căror realizare presupune o elaborare ce poate şi, de cele mai multe ori chiar reuşeşte, să omoare sensibilitatea, dându-le operelor satisfacția de percepție, o expresivitate remarcabilă, de un rafinament surprinzător, un omagiu pentru înaintașii noștri, astfel încât entitatea noastră ca nație să continue prin ceea ce rămâne în patrimoniul municipiului Ploiești.
„Prin acest proiect putem să spunem că municipiul Ploiești intră pe o hartă culturală, fiind un reper important pentru toți cei care iubesc arta, cultura și frumosul. Mi-aș dori să nu ne oprim aici, să continuăm, anul viitor, cu o a doua ediție, cu altă temă și poate cu alt material de sculptat, astfel ca Parcul Municipal Vest să devină și un muzeu în aer liber, o expoziție care invită la cunoaștere, cercetând trecutul și analizând bogăţia de perspective prin pluridimensionalitatea sculpturii actuale”, a declarat viceprimarul municipiului Ploiești, Cristian Mihai Ganea.
„Prin această expoziție, printr-o intervenție artistică și simbolistică, a fost realizat un nou traseu de promenadă. Unele dintre cele mai reprezentative nume ale sculpturii românești contemporane invită vizitatorii să descopere, pe aceste alei, atât o viziune cuprinzătoare asupra discursului plastic al sculpturii, cât și noi perspective de asumare a viitorului”, a precizat viceprimarul municipiului Ploiești, George Pană.