Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Sărăcia înseamnă mai mult decât lipsa banilor“
Problema sărăciei are cele mai diverse feţe, iar un criteriu internaţional pentru definirea „sărăciei absolute“ nu există, potrivit Băncii Mondiale, citată într-o analiză a jurnaliştilor de la publicaţia „Deutsche Welle“. Fiind însă nevoie de o bază general valabilă pentru proiectele de ajutor de dezvoltare, Banca Mondială a stabilit, totuşi, un criteriu: cine nu are mijloacele materiale pentru a cumpăra pe zi cel puţin o cantitate de bunuri care ar costa 1,25 de dolari în Statele Unite, este extrem de sărac. „Avantajul definirii sărăciei prin bani este acela că putem obţine relativ uşor cifre, date şi statistici. Pe de altă parte, vieţile reale ale oamenilor sunt mult mai complexe, motiv pentru care consider că o astfel de definiţie legată de resursele financiare nu este suficientă“, a explicat sociologul Christoph Butterwegge de la Universitatea din Köln, citat de „DW“.
Profesorul cercetează fenomenul sărăciei şi este de părere că nu trebuie apreciat doar portofelul oamenilor, ci şi viaţa lor de zi cu zi. De exemplu, întrebarea dacă au acces la apă curată, dar şi la ziare sau la internet, dacă au posibilitatea să se implice în viaţa politică şi culturală. Organizaţia ONU a elaborat o listă lungă de criterii cu ajutorul cărora califică stadiul de dezvoltare al fiecărui stat, aşa-numitul „indice al dezvoltării umane“. Islanda ocupă, în acest moment, poziţia de frunte pe această listă, fiind considerată cea mai dezvoltată ţară de pe glob, iar pe ultimul loc se află statul african Sierra Leone. Sociologul Christoph Butterwegge consideră că o definiţie de acest fel, care include o serie de factori specifici pentru ţara respectivă, constituie cel mai bun punct de pornire în combaterea sărăciei. „Sărăcia înseamnă mai mult decât lipsa banilor. Ea presupune dezavantaje în educaţie, cultură, sănătate, chiar şi în ceea ce priveşte cartierul în care locuieşte o persoană. Schimbările trebuie să înceapă în fiecare domeniu în parte, de pildă în politica educaţională, în sistemul sanitar şi aşa mai departe. În concluzie, combaterea sărăciei este o misiune comună a tuturor sectoarelor politice“, a subliniat sociologul.