Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Săracii, tot mai afectaţi de criza alimentară
▲ Banca Mondială avertizează că preţurile alimentelor vor continua să crească, cei mai afectaţi fiind tot săracii lumii, întrucât aceştia cheltuie jumătate din venituri pe alimente ▲ Criza financiară şi creşterea preţurilor la combustibili şi alimente îi determină pe locuitorii ţărilor dezvoltate să reducă porţia zilnică de mâncare şi să cumpere alimente mai ieftine în locul celor consumate în mod frecvent ▲
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, şi şeful Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, au făcut apel la un nou obiectiv în materie de securitate alimentară, la reuniunea internaţională privind criza alimentară, relatează AFP. „Ceea ce pare că s-a uitat în ultimele decenii este că există doar o linie neînsemnată între hrana abundentă la preţuri mici şi penuria critică, ce duce la foamete“, afirmă cei doi lideri în cotidianul „The International Herald Tribune“. Ţările membre ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) s-au angajat, în cadrul unui summit la Roma, în iunie 2008, să reducă la jumătate, până în 2015, numărul persoanelor care suferă de foame, dar nu şi-au însoţit promisiunea decât cu angajamente financiare limitate. Reprezentanţii a 95 de ţări s-au reunit timp de două zile la Madrid în încercarea de a concretiza angajamentele luate la summitul din iunie 2008 în ce priveşte criza alimentară. Cei doi lideri remarcă, de asemenea, faptul că preţurile la produsele alimentare rămân ridicate în ţările sărace şi că ajutorul pentru dezvoltarea agricolă a scăzut de ani de zile. Pentru a întări spusele celor doi oficiali, Banca Mondială (BM) a subliniat că, în pofida scăderii recente a preţului alimentelor, milioane de persoane din lumea întreagă continuă să sufere din cauza volatilităţii preţurilor, relatează AFP. Cea mai afectată de foame este Africa Oficialul BM a mers mai departe cu previziunile sumbre şi a susţinut că „această mare volatilitate a preţurilor va continua să crească“, iar cei săraci vor fi cel mai dur afectaţi, „deoarece îşi consacră jumătate din veniturile lor alimentaţiei“. BM a subliniat că de scăderea preţului materiilor prime nu vor beneficia consumatorii. În cazul porumbului, cursul mondial a scăzut cu 32% într-un trimestru, însă preţul nu a scăzut decât cu 1% pentru consumatorii din Mombasa (Kenya). BM a indicat că 13 milioane de persoane au beneficiat deja de ajutor din mai, prin centre de distribuţie, sisteme de remunerare şi distribuire de seminţe, în special în Kârgâzstan, Tadjikistan, Somalia, Niger, Etiopia şi Togo. Aproximativ un miliard de locuitori ai ţărilor în curs de dezvoltare sunt ameninţaţi de foamete din cauza scumpirii alimentelor, arată un raport al organizaţiei umanitare britanice Oxfam, citat de AFP şi prezentat la finele anului trecut. Creşterea galopantă a preţurilor alimentelor de bază, ca orezul şi cerealele, au adus încă 119 milioane de persoane în situaţia de înfometare în acest an, adaugă organizaţia Oxfam. Cele mai afectate persoane sunt cele din regiunea Cornului African, în principal etiopienii şi somalezii. Vestea mai puţin bună este că tot mai mulţi locuitori din ţările dezvoltate sunt din ce în ce mai afectaţi de criza financiară şi alimentară ca urmare a creşterii preţurilor, un sondaj BBC arătând că aceştia au început să-şi reducă porţia de mâncare zilnică sau să înlocuiască alimentele consumate în mod regulat cu unele mai ieftine.