Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială SARAF, sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje din UE

SARAF, sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje din UE

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 20 Iulie 2009

▲ Raportul pentru anul 2008 privind sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (SARAF) arată că numărul de notificări de alertă din 2008 s-a redus aproape la jumătate faţă de 2007, ceea ce subliniază că au fost mai puţine probleme de raportat ▲ Toţi membrii SARAF (UE-27, Comisia, EFSA, Norvegia, Liechtenstein şi Islanda) posedă un serviciu 24 de ore din 24 pentru a se asigura că notificările urgente în materie de siguranţă alimentară se trimit, se recepţionează şi primesc un răspuns în cel mai scurt timp posibil ▲

În cadrul sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (SARAF) în anul 2008 au fost înregistrate 528 de alerte, dintr-un total de aproximativ 3.000 de notificări. Comisia Europeană a primit, de asemenea, aproximativ 4.000 de notificări de urmărire, pe care le-a transmis tuturor statelor membre. „Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje reprezintă un instrument crucial pentru eforturile noastre de asigurare a siguranţei alimentare în Europa. Acesta s-a transformat într-o perioadă de 30 de ani într-un instrument de mare valoare folosit de către operatorii săi pentru schimb de informaţii, în timp real, cu privire la acţiunile pe care le întreprind pentru garantarea siguranţei alimentare şi a furajelor“, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Androulla Vassiliou.

În 2008, SARAF a fost pus din nou la încercare în unele dintre cele mai importante incidente de siguranţă alimentară din ultimii ani. Printre cazuri se numără descoperirea de ulei mineral în uleiul de floarea soarelui din Ucraina (39 de ţări implicate, 99 de notificări de urmărire), descoperirea de melamină în alimente din China (incident cu impact global, 84 de notificări SARAF şi 101 notificări de urmărire) şi urmele de dioxină detectate în carnea de porc din Irlanda (54 de ţări implicate şi 230 de notificări de urmărire). În fiecare dintre aceste cazuri, SARAF a contribuit la coordonarea acţiunilor statelor membre şi a redus, astfel, la minimum, consecinţele incidentelor de contaminare.

Alerte, informări şi respingeri la frontieră

Raportul anual al SARAF defalchează numărul total al notificărilor din 2008 în notificări de alertă (528), de informare (1 138) şi de respingere la frontieră (1.377). Notificările de alertă se trimit atunci când alimentele sau furajele care prezintă un risc grav se află deja pe piaţă şi este nevoie să se treacă imediat la acţiune. Notificările de informare se trimit atunci când s-a identificat un risc, dar nu sunt necesare acţiuni imediate din partea altor state membre. În 2008, cele mai multe notificări de informare (54%) s-au referit la produse originare din ţări terţe. În cadrul acestei categorii de notificări, riscurile raportate cel mai des au fost legate de microorganisme potenţial patogene, reziduuri de pesticide şi aditivi alimentari.

În 2008, s-a introdus un nou tip de notificare, respectiv respingerile la frontieră, acestea sunt notificări cu privire la produse cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul Comunităţii şi li s-a dat o altă destinaţie sau au fost distruse. 56% dintre respingerile la frontieră s-au referit la produse cărora li s-a refuzat intrarea din cauza nivelurilor prea mari de micotoxine.

SARAF oferă posibilitatea unui schimb rapid şi eficient de informaţii între statele membre şi Comisie atunci când se detectează riscuri pentru sănătatea umană în lanţul alimentar şi furajer. Toţi membrii SARAF (UE-27, Comisia, EFSA, Norvegia, Liechtenstein şi Islanda) posedă un serviciu 24 de ore din 24 pentru a se asigura că notificările urgente se trimit, se recepţionează şi primesc un răspuns în cel mai scurt timp posibil.