Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Sărbătoare la Blaj
Un spectacol prezentat de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ din Bucureşti a deschis, joi seara, „Sărbătoarea Libertăţii“ de la Blaj, organizată cu prilejul împlinirii a 166 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii din 3/15-5/17 mai 1848.
„Sărbătoarea Libertăţii“ de la Blaj, eveniment care are loc anual în prima parte a lunii mai, cuprinde o serie de manifestări derulate pe durata mai multor zile - concerte de muzică clasică, spectacole folclorice şi pentru tineret, proiecţii de filme istorice, slujbe religioase şi depuneri de coroane pe Câmpia Libertăţii.
În debutul „Sărbătorii Libertăţii“, Centrul Cultural „Iacob Mureşianu“ a găzduit, în cursul serii de joi, spectacolul „Bellissimi“, o selecţie de arii din operete şi musicaluri celebre, prezentat de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ din Bucureşti. Tot în cursul serii de joi, în Parcul „Avram Iancu“ a avut loc spectacolul pentru tineret „Made in Blaj“. Tot aici a avut loc o proiecţie de film istoric românesc, devenită tradiţională în ultimii ani.
Peste trei sute de profesori şi elevi blăjeni şi 20 de călăreţi îmbrăcaţi în straie naţionale, avându-l în frunte, pe un cal alb, pe „Avram Iancu“, personaj întruchipat de solistul grupului folcloric „Obârşia“, au participat, ieri seară, la o procesiune cu torţe, unul dintre punctele de atracţie ale sărbătorii. Momentul aminteşte de un obicei existent în perioada interbelică, atunci când dascălii şi elevii din Şcolile Blajului participau la manifestările dedicate faptelor paşoptiştilor.
Procesiunea a fost deschisă de Fanfara Centrului Cultural „Augustin Bena“, care a intonat cântece patriotice.
Azi are loc o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe la Ansamblul Monumental Gloria de pe Câmpia Libertăţii, iar duminică dimineaţa, în toate bisericile din Blaj, se oficiază slujbe de Te-Deum şi de pomenire pentru înaintaşi. Tot mâine, pe Câmpia Libertăţii va avea loc spectacolul-concurs „Cultură pentru Cultură“, ediţia a IX-a, etapa zonală, cu participarea comunelor de pe Târnave, urmat de un concert folcloric. „Sărbătoarea Libertăţii“ marchează cel mai important eveniment găzduit de Blaj, respectiv Marea Adunare Naţională din 1848, când 40.000 de români transilvăneni au strigat „Noi vrem să ne unim cu Ţara!“, conform Agerpres.