Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Sărbătoarea iubitorilor iei românești
Ca în fiecare an, la 24 iunie, românii din țară sau din afara României sărbătoresc ia, simbol al tradiției și culturii autohtone. În 2021, tema Zilei universale a iei este „Natură şi meşteşug”, care propune explorarea relaţiei cămășii tradiţionale cu natura, de la ritualuri şi motive la materie primă şi tehnici de realizare.
Numeroase manifestări dedicate iei vor fi organizate astăzi în toată țara. La Baia Mare, va avea loc evenimentul „Cu ia pe bicicletă”. Cei interesați sunt așteptați, îmbrăcați în ii sau cămăşi tradiţionale, proprii sau împrumutate de la organizatori, la o plimbare cu bicicleta, care va începe la ora 17:00, potrivit Agerpres.
Traseul plimbării „Cu ia pe bicicletă” are ca punct de plecare Piaţa Libertăţii din Baia Mare, apoi coloana de biciclişti se va deplasa pe str. Gheorghe Şincai, str. Culturii, bld. Bucureşti, bld. Republicii, bld. Traian, bld. Unirii, bld. Bucureşti, str. 22 Decembrie, str. Andrei Mureşanu, cu sosire în Piata Libertăţii.
La Botoșani, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, va fi vernisată expoziţia colectivă „Ia - valențe contemporane”, ediţia a V-a, care reuneşte pe simeze lucrări de pictură şi grafică realizate de elevi, absolvenţi şi profesori ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani, având ca motiv de inspiraţie ia, componentă esenţială a costumului tradiţional românesc, scrie Agerpres.
Astăzi, cei care vor veni la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din București îmbrăcaţi în ie sau cămaşă românească vor avea intrarea gratuită, iar cei care nu au încă o ie vor putea cumpăra una de la târg, de la meşterii populari, precizează reprezentanții instituției.
Tot la Muzeul Satului, va fi vernisată expoziţia „Arta cămăşii cu altiţă”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România şi cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, în contextul susţinerii dosarului „Cămaşa cu altiţă” pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO.
Ziua internațională a iei se datorează comunității online „La blouse roumaine”, fondată în 2012 de Andreea Tănăsescu, care a propus la începutul lui 2013 ca ziua de 24 iunie, odată cu sărbătoarea creştină a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi cea străveche a Sânzienelor şi Drăgaicei, să fie dedicată iei.
Prima ediţie a acestei zile a avut loc în 2013, sub tema „Sânzienele îmbracă planeta în IE”, şi a declanşat o adevărată mişcare culturală, ce a readus în actualitate cămaşa şi portul tradiţional românesc.
Astăzi, evenimentul este marcat în peste 50 de ţări și a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind organizat atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România. (C. Z.)