Schema de ajutor de minimis care va susţine producţia de legume din această toamnă a fost aprobată acum două zile de Executiv, fondurile totale alocate fiind de 25 de milioane de euro. Programul se adresează
Sărbători acasă, în familie
Cei mai mulţi români (64%) intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, în cadrul restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o celebrare extinsă în familie, iar 11% preferă să fie acasă, dar alături de prieteni, potrivit unei cercetări. De asemenea, 16% vor merge la rude, 9% la prieteni şi doar 7% spun că vor pleca la munte, în ţară.
Totuşi, dacă ar putea alege orice destinaţie, 37% ar prefera o cabană de munte, 23% o plajă tropicală, 22% ar rămâne oricum acasă, iar 17% ar pleca într-un oraş care oferă experiențe specifice Crăciunului, arată studiul realizat de iSense Solutions.
Ca activităţi şi obiceiuri de sărbători, 70% declară că vor găti preparate tradiţionale, 71% că vor oferi cadouri, 82% că vor împodobi bradul. Dintre cei care țin să aibă brad de Crăciun, peste jumătate preferă bradul artificial (58%), 23% un brad natural tăiat, 12% aleg un brad în ghiveci şi 3% împodobesc un brad din propria curte.
Tradiţiile ce ţin de colindat sunt tot mai puţin practicate, mai relevă studiul, citat de Agerpres. Doar 26% dintre români țin să colinde în Ajunul Crăciunului, 8% merg cu pluguşorul şi 5% cu capra sau ursul.
Nu același lucru se poate spune despre păstrarea obiceiurilor alimentare. Pe masa tradițională de sărbători vor fi și în acest an sarmale în foi de viţă sau varză (în cazul a 64% dintre români), salată boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnaţi (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă (30%), caltaboşi (28%), tobă (26%) şi turtă dulce (11%). Pentru mâncare, românii vor cheltui în medie 740 de lei.
Cercetarea mai arată că românii oferă cadouri celor din familie (89%), dar și prietenilor (44%) şi colegilor de muncă (26%). Ca buget, media sumei alocate pentru cadouri este de 816 lei. (C. Z.)