Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Sărbători de iarnă în siguranţă”
Consumatorii sunt sfătuiţi ca în această perioadă să fie mult mai atenţi la locurile de unde achiziţionează atât produsele alimentare tradiţionale specifice sărbătorilor, cât şi jucăriile pentru cadourile copiilor din noaptea de Ajun. Atât inspectorii ANPC, ANSVSA, cât şi poliţiştii fac în această perioadă controale în pieţe şi spaţiile comerciale.
Odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, românii au intrat în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă şi au început să achiziţioneze în special produse de sezon, preparate tradiţionale şi de post, decoraţiuni şi, bineînţeles, jucării pentru copiii care îl aşteaptă pe Moş Crăciun.
Consumatorii sunt sfătuiţi de reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) să cumpere jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii ulterioare. „Consumatorii să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici”, se arată într-un comunicat al ANPC publicat pe propriul site.
De asemenea, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice ca jucăriile să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, elemente de identificare ale producătorului şi/sau importatorului, numărul unic de identificare a jucăriei, precum şi marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.
O altă structură a statului a luat în această perioadă măsuri de siguranţă pentru protecţia consumatorilor. Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus demararea unor controale specifice acestei perioade, inspectorii de la nivel central şi teritorial vor forma echipe mixte cu reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie şi vor controla atât mişcarea animalelor, cât şi trasabilitatea produselor alimentare. Mai mult, până pe 4 ianuarie 2016 va funcţiona un serviciu de permanenţă la nivelul întregii reţele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. „Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Totodată, inspectorii ANSVSA au efectuat 7.236 de controale în unităţile din industria agroalimentară, fiind acordate 115 avertismente, precum şi 127 amenzi în cuantum de 166.500 lei”, potrivit unui comunicat al instituţiei.
De asemenea, în cadrul acţiunii „Sărbători de iarnă în siguranţă!”, poliţiştii au constatat peste 3.000 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de peste 13 milioane de lei pe parcursul săptămânii trecute. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române citat de Agerpres, poliţiştii au aplicat 53.403 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 7.672 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, peste 1.000 de sancţiuni prevăzute de legea referitoare la protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 94 de sancţiuni la legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Peste 300 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind domeniul silvic, 21 pentru nerespectarea legii privind regimul materiilor explozive.