Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Şase măsuri PNDR vor fi lansate săptămâna viitoare
Ministrul agriculturii Daniel Constantin a anunţat că fermierii vor putea accesa fonduri pe noul PNDR prin măsura de bunăstare a animalelor, începând cu anul 2016. „Pe noul PNDR 2014 -2020 vom lucra ca din 2016 să avem din nou măsura de bunăstare. Într-adevăr, avem un număr de noi exploataţii, nu semnificativ, care au intrat în sector şi care nu pot aplica proiecte, dar din anul 2016 o vor putea face”, a adăugat şeful MADR.
În data de 15 iunie, ministrul agriculturii anunţa că beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală au posibilitatea să depună proiecte pe noi măsuri din PNDR 2014 - 2020, toate ghidurile de finanţare cu noile măsuri aflându-se în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Comisia Europeană a transmis României decizia oficială de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 în data de 26 mai 2015. Fondurile totale alocate se ridică la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.
Noul program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR. Primele măsuri din noul program au fost lansate pe 25 martie, dar pe răspunderea statului membru.
În Arad, deja a fost lansată o caravană PNDR în vederea promovării Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală la care a participat şi ministrul Daniel Constantin.
„Am lansat astăzi o caravană prin care dorim să promovăm măsurile care s-au deschis şi se vor deschide în perioada imediat următoare în PNDR 2014 - 2020, să vorbim despre strategia de dezvoltare a agriculturii pe care o avem, strategie agreată de Bruxelles, după care vom dezvolta agricultura românească în următorii şase ani. Pe de altă parte, dorim să interacţionăm cu cât mai mulţi oameni, cu cât mai mulţi fermieri, cu cât mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale”, a declarat pentru Agerpres ministrul Daniel Constantin.
Constantin a spus că Ministerul Agriculturii intenţionează constituirea unei reţele naţionale de dezvoltare rurală, astfel încât în fiecare comună să existe 2-3 persoane de contact care, atunci când se va lansa o măsură nouă, să primească informaţia respectivă în format electronic sau tipărit, persoane care să fie un fel de multiplicatori de informaţii ai ministerului.
„Am anunţat pentru data de 8 iulie lansarea a patru măsuri care vizează zona de pomicultură şi îi aşteptăm pe toţi arădenii să aplice pentru ele. (...) Am venit cu foarte multe informaţii care, cred eu, trebuie transmise cât mai aproape de cetăţean”, a încheiat ministrul Daniel Constantin.