Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Șase spitale tăiate de pe lista investițiilor prin PNRR
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că şase spitale au fost scoase din lista investiţiilor susţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 „Sănătate” cu 26% (740 milioane de euro), însă acestea vor primi finanţare de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Rafila a menţionat luni, într-o conferinţă de presă, că precizările vizează „clarificarea unor aspecte legate de finanţarea investiţiilor din sectorul sanitar în PNRR”. Ministrul a explicat mecanismul prin care Comisia Europeană a dispus ajustarea PNRR, pentru fiecare stat membru, „prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB”, având ca rezultat diminuarea contribuției financiare a UE pentru România, prin PNRR, cu 2,1 miliarde de euro, pe partea de granturi.
Ca urmare a ajustărilor, de pe lista investițiilor au fost tăiate șase obiective, fiind alese „spitalele care au alergat mai încet”. Acestea sunt: construirea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea; construirea unui corp nou pentru departamentul „Sănătatea mamei şi copilului” de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa; construirea de secţii de Obstetrică- Ginecologie la Arad; construirea într-o nouă locaţie a Spitalului de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”; construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli infecţioase Braşov; relocarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.
Secretarul de stat Alexandru Rogobete a menționat, la rândul său, că toate cele şase unităţi pot continua procedurile de achiziţie pentru proiectul tehnic, pentru construcţie, modificându-se numai sursa de finanţare, din PNRR în BEI. (C. Z.)