Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Şase ţări contestă obiectivele CE în domeniul schimbărilor climatice
Şase ţări central şi est-europene (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Bulgaria şi România) şi-au declarat opoziţia faţă de ţintele propuse pentru 2030 în domeniul schimbărilor climatice, cu numai trei săptămâni înaintea unui Consiliu European în care va fi discutat acest subiect, relatează EUObserver.
În cadrul eforturilor de limitare a încălzirii globale cu 2 grade Celsius, Comisia Europeană (CE) a propus în ianuarie acest an mai multe obiective pentru 2030. Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui reduse cu 40%, cota de energii regenerabile să reprezinte 27% din totalul de energie consumată, iar eficienţa energetică să sporească cu 30%. Liderii statelor membre UE speră să ajungă la un consens la summitul din 23 şi 24 octombrie, de la Bruxelles.
Totuşi, miniştrii mediului din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Bulgaria şi România şi-au afirmat opoziţia faţă de ţintele propuse de comisie. Ele cer un cadru care să „reflecte diferitele nevoi şi circumstanţe regionale“. Mixul energetic diferă semnificativ între statele membre, iar atingerea obiectivelor propuse de CE ar fi mai facilă pentru unele ţări membre decât pentru altele. Cele mai multe dintre cele şase state menţionate se bazează pe termocentrale pe cărbuni, ce reprezintă surse care emit cel mai mult dioxid de carbon. (Cristina Zamfirescu)