Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Scade preţul gazelor şi creşte salariul minim
De la 1 mai, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va scădea cu 3%, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De la aceeaşi dată va creşte salariul minim brut pe economie, de la 1.050 la 1.250 de lei, odată cu acesta majorându-se însă şi amenzile rutiere, cu aproximativ 20%.
Preţul reglementat al gazelor plătit de populaţie va scădea de la 1 mai cu 3% ca urmare a diminuării cu 6% a tarifelor de distribuţie a gazelor, a anunţat ieri Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o conferinţă pe tema dezvoltării sectorului petrolier. „Tarifele de distribuţie scad cu 6%, ceea ce va duce la scăderea preţului final la consumator de 2%-3%”, a susţinut Havrileţ, care a adăugat că piaţa este în situaţia în care preţul de import a devenit mai mic decât preţul gazelor de producţie internă, situaţie care trebuie să ducă la liberalizarea totală. „Consumul naţional în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arată că s-a schimbat filosofia pe piaţa gazelor, ceea ce nu este rău, pentru că perioada care ne interesează cel mai mult este cea de iarnă. Astfel, se revine la situaţia de normalitate, în care importăm gaze vara la preţ mic şi lăsăm producţia internă pentru iarnă”, a continuat Havrileţ. Totodată, specialiştii din domeniu prezenţi la conferinţă au apreciat că preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Astfel, iarna viitoare gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone.
Tot de la 1 mai, salariul minim brut pe economie va creşte de la 1.050 de lei la 1.250 de lei pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi, ceea ce înseamnă că persoanele care au salariul minim vor primi în mână 917 lei. De majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată vor beneficia circa 1.131.600 salariaţi, dintre care 39.322 angajați în sectorul bugetar şi 1.092.364 în sectorul concurențial. „Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat de la 1.050 de lei la 1.250 lei lunar începând cu 1 mai 2016. Comparativ cu anul 2015, începând cu 1 mai 2016 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte cu aproximativ 19%, astfel încât salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere va fi de 917 lei”, potrivit unui comunicat al Executivului. Hotărârea de Guvern mai prevede şi amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei pentru angajatorii care acordă un salariu mai mic decât cel minim.
Odată cu majorarea salariului minim brut pe economie vor creşte însă şi amenzile rutiere, cu 20%. Sancţiunile aplicate şoferilor care încalcă legislaţia rutieră se caculează în funcţie de valoarea punctului de amendă care reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, aplicându-se valoarea unui punct amendă de 125 de lei, şoferii care încalcă legea vor risca sancţiuni de la 250 lei la 2.500 de lei, iar în cazul persoanelor juridice amenzile urcă până la 12.500 de lei. Majorarea salariului minim brut pe economie va duce şi la creşterea contribuţiei la sistemul public de sănătate pentru persoanele fără venituri. Astfel, de luna viitoare, potrivit avocatnet.ro, contribuţia datorată de o persoană fără venituri va fi în cuantum de 68,75 de lei/lună (5,5% x 1.250 lei), după ce, în primele patru luni ale anului, aceasta a avut o valoare de 57,75 de lei pe lună (5,5% x 1.050 lei). Prin urmare, rezultă un total de 781 de lei în 2016, pe care o persoană fizică ce nu realizează venituri este obligată să îl achite, în conformitate cu prevederile fiscale în vigoare.