Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Scădere economică şi anul viitor
În 2011, economia ţării noastre ar putea merge tot în minus, susţin reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR). În opinia lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, ţintele de deficit bugetar pentru următorii doi ani vor fi şi ele dificil de atins.
România ar putea înregistra o "deraiere" de 0,4-0,5 % din PIB faţă de ţinta de deficit bugetar pentru 2010 dacă scăderea economiei va fi mai mare de 2% în acest an, avertizează Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României. Acest lucru nu va afecta acordul cu Fondul Monetar Internaţional, însă finanţistul atrage atenţia că o scădere economică ar putea fi înregistrată şi anul viitor. În opinia lui Croitoru, produsul intern brut al ţării noastre nu se va modifica foarte mult anul viitor faţă de 2010, iar ţintele de deficit bugetar pentru următorii doi ani vor fi şi ele dificil de atins. "Anul 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal, în primul rând că va fi o evoluţie ciclică. Nu cred că PIB-ul va fi foarte mult modificat nominal faţă de anul acesta. Ascesiunea către 4,4% din PIB în 2011 este bazată pe o creştere economică. Nu cred că se va produce. Va fi o deraiere. S-ar putea să fie o deraie-re şi în 2010, din cauza faptului că scăderea economică s-ar putea să fie mai mare decât se estimează acum", a spus Croitoru, la un seminar organizat de BNR. În 2010, România şi-a propus atingerea unui deficit bugetar de 6,8% din PIB, de 4,4% în 2011 şi de 3% din PIB în 2012. De asemenea, se estimează o scădere a economiei de 1,9% în 2010, iar anul viitor o creştere economică de 1,5%. Croitoru a precizat că ajustările necesare pentru 2011 şi 2012 sunt bazate pe reduceri foarte mari de cheltuieli, nu pe taxe. "Gradul de rezistenţă la orice fel de ajustare a crescut în 2009 şi creşte şi acum. Orice ajustare va fi supusă spre adoptare poporului român, dar va fi respinsă tot mai mult, pentru că se face o masivă infuzie de populism atât din partea politicienilor, cât şi, îmi pare rău să o spun, a mediei", a continuat Croitoru. Un alt reprezentant al BNR, economistul-şef Valentin Lazea, a susţinut că, în ceea ce priveşte creşterea economică pe viitor, trebuie privită "în termeni sustenabili", lăsând la o parte creşterea ambiţioasă.