Agenţia de spionaj britanică MI5 îşi dezvăluie o parte din secrete într-o expoziţie inedită, organizată la Londra, împreună cu Arhivele Naţionale britanice şi pregătită de mai mulţi ani chiar de către ar
Scăderi ale randamentelor la toate culturile
România a înregistrat, anul trecut, o scădere a suprafeţelor şi a randamentelor (producţia medie la hectar) la principalele culturi. Cu toate astea, la nivelul Uniunii Europene, ţara noastră s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi porumb şi pe locul trei la producţia realizată, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
În privința producţiei vegetale de anul trecut, aceasta a scăzut la toate culturile, în special din cauza diminuării randamentelor la hectar, respectiv la cereale pentru boabe (-14%), plante uleioase (-28,2%), legume (-10,8%), cartofi (-18,2%) şi leguminoase pentru boabe (-23,2%). Potrivit INS, producţia de cereale a scăzut ca urmare a diminuării cu 31,5% a producţiei la porumb, care are o pondere de 33,5% în recolta de cereale. Scăderi importante ale producţiei au mai fost la rapiţă (-35%) și floarea-soarelui (-26%). Producţia de struguri a scăzut cu 11,9%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-10,3%), dar şi a suprafeţei cultivate (-1,8%). Producţia de fructe a scăzut cu 7,5%, din cauza diminuării suprafeţelor cultivate, dar şi a randamentului la hectar.
Suprafaţa cultivată s-a redus la cereale (-2%), legume, cartofi (-2,5%) şi a crescut la plante uleioase (+3,4%) şi leguminoase pentru boabe. Suprafaţa cultivată cu grâu în 2024 a reprezentat 44,7% din suprafaţa cu cereale, iar cea cu porumb 41,8%.
În 2024, România s-a situat pe locul patru în UE la grâu, atât ca suprafaţă, cât şi ca producţie, după Franţa, Germania şi Polonia, iar la porumb pe primul loc ca suprafață şi pe trei ca producţie, după Franţa şi Polonia. La floarea-soarelui, țara noastră a fost prima din UE la suprafaţă şi a treia la producţie, după Ungaria şi Franţa. (C. Z.)