Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Schemă de minimis pentru revigorarea turismului balnear
România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte resursele minerale cu calităţi terapeutice şi are peste 100 de localităţi care deţin astfel de resurse, dintre care doar 33 sunt staţiuni balneare. Pentru a revigora acest sector „rămas în urmă”, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor multianual destinat operatorilor care investesc în turismul balnear.
Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri introducerea în „Programul naţional pentru stimularea creării, dezvoltării şi promovării brandurilor sectoriale” a unei scheme de minimis destinate susţinerii operatorilor economici care activează în staţiunile balneare şi balneoclimatice, a informat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
Ajutorul își propune să stimuleze investiţiile în infrastructura hotelieră, balneară, culturală, sportivă, de agrement și în formarea personalului din HoReCa, în vederea diversificării ofertei şi creşterii calităţii serviciilor din staţiunile balneare. Sprijinul de la bugetul de stat va fi acordat sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita unui plafon de 200.000 de euro.
Valoarea totală a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru anul în curs este de 15 milioane de lei. Programul va fi multianual, urmând ca în anul 2024 să aibă o alocare bugetară de 15,75 milioane de lei, pentru 2025 de 16,53 milioane de lei, iar pentru anul 2026 bugetul să ajungă la 17,64 milioane de lei. „Se estimează un număr mediu anual de 15 întreprinderi beneficiare”, menţionează reprezentanții ministerului de resort.
Potrivit ministrului Constantin Daniel Cadariu, turismul balnear este „rămas în urmă”, iar această schemă vine în completarea Hotărârii de Guvern adoptate lunile trecute privind planul de investiţii al ministerului care are două direcţii principale: domeniile schiabile şi turismul balnear.
„Pornim de la o realitate, şi anume faptul că România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte resursele minerale cu calităţi terapeutice şi avem peste 100 de localităţi în România care deţin astfel de resurse. Din păcate, avem până în momentul de faţă doar 33 de staţiuni balneare şi atunci, prin acel plan de investiţii, vom stimula şi înfiinţarea de staţiuni balneare noi, rămânând ca operatorii privaţi să poată fi sprijiniţi în investiţiile din activitatea lor”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a menţionat că măsura vizează angajamentul de a face ca turismul să crească în valoare, ţinând cont de potenţialul pe care îl are și având în vedere că, în acest moment, eficienţa activităţii turistice este foarte redusă. (C. Z.)