După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Schimbări majore la programul „Prima casă”
Programul „Prima casă” se va transforma şi va deveni unul cu caracter social mai pronunţat, fiind stabilite anumite praguri de venituri în cazul beneficiarilor. De asemenea, rata dobânzii va fi mai mică cu 1% în cazul familiilor cu doi sau mai mulţi copii, iar preţul de achiziţie al imobilului nu poate fi mai mare de 70.000 de euro.
Odată cu adoptarea unui proiect de ordonanţă făcut public de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, programul guvernamental „Prima casă” va deveni „O familie, o casă” şi va suferi mai multe modificări menite să accentueze caracterul social al acestuia. Astfel, beneficiarii programului „O familie, o casă” nu vor putea avea un venit net lunar individual sau împreună cu soţul/soţia mai mare de 4.500 de lei. Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 de lei. În ceea ce priveşte valoarea imobilului, preţul de achiziţie nu poate fi mai mare de 70.000 de euro.
Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului, în timp ce pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii rata dobânzii va fi mai mică cu 1 punct procentual. Potrivit notei de fundamentare, acordarea subvențiilor se verifică anual și este condiționată de încadrarea în veniturile nete lunare menționate anterior.
Avansul minim a fost menţinut la 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 de euro echivalent în lei.
De asemenea, beneficiarii viitorului program „O familie, o casă” vor putea refinanța creditele obținute în cadrul programului prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate. „Am finalizat programul «O familie, o casă», în urma consultărilor intense şi constructive cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României. Iniţiativa Guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să îşi cumpere o locuinţă decentă. În egală măsură, susţinem sectorul construcţiilor şi nu numai, în condiţiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menţinerea sau înfiinţarea de noi locuri de muncă şi va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.
Proiectul de act normativ pentru modificarea programului arată că se doreşte „mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului”.
Programul guvernamental „Prima casă” a fost lansat în iulie 2009 şi a reprezentat la vremea respectivă o măsură cu caracter social al cărei obiectiv a fost „susținerea sectoarelor economice prioritare, precum cel al construcţiilor, dar și deblocarea procesului de creditare în contextul efectelor negative pronunțate, generate de declanșarea crizei financiare la nivel global”. Potrivit notei de fundamentare a Ministerului de Finanţe, programul a avut o contribuție pozitivă pentru activitatea de creditare a populației, inclusiv prin reorientarea fluxului de credite ipotecare către împrumuturile în monedă națională, începând cu august 2013.
De la începutul anului până la sfârșitul lunii iulie 2019, din plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019, de 2 miliarde de lei, au fost acordate 11.427 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,157 miliarde de lei. De la lansarea programului, în anul 2009, şi până la finele lunii iulie 2019, au fost acordate 279.179 de garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 24,87 miliarde de lei.